Vi har lavet en guide til nogle af de restauranter der står vores madhjerter her på redaktionen. Restauranternes koncepter og menuer er vidt forskellige, nogle har kastet deres kærlighed på det nordiske køkken, andre på det franske køkken, og andre igen på at servere kødudskæringer der sidder lige i skabet. Fælles for alle restauranter på listen er, at de formår at levere varen uden større omkostninger og dikkedarer.
1. Koefoed
Det er heldigvis i stigende grad blevet mere og mere populært at lave mad ud fra, hvad der vokser i vores egen baghave fremfor rundt omkring i verdenen. Og det er lige nøjagtig, hvad der foregår i kælderen hos restaurant Koefoed, hvor der bliver fragtet udsøgte råvarer ind fra vores smukke klippeø Bornholm.
Hos Koefoed kan man vælge en fiske- eller smagsmenu med i alt seks retter eller vælge sine egne retter ud fra restaurantens a la carte, hvor rødspætte, trompetsvampe, perlehøne, brissel og karamelliseret jordskokker pryder menukortet. Alt sammen til særdeles overkommelige priser.
Vinen er blandt de få produkter, hvis rødder ikke kan trækkes tilbage til Bornholm. Her har vi til gengæld af gøre med et væld af vine fra rundt omkring i Europa, New Zealand og USA. Skulle man fare vild i fristelserne, står Koefoeds sommelier klar til at styre en sikkert igennem aftenen.
Rammer du Koefoed i dagstimerne kommer du til at opleve, hvordan det dygtige gode hold har sat kampen ind på at blive en af byens bedste frokostrestauranter. Det betyder, at du kan sætte tænderne i moderne fortolkninger af de klassiske smørrebrød eksempelvis ‘Tarteletter med hummer i “fattigmands asparges”‘ og ‘Koefoeds Pariserbøf’.
Her skal du tage hen: Hvis du vil smage udsøgte topmoderne ”egnsretter” fra øen, hvor himmel og hav står lige præcis sådan, at råvarerne får en mere intens smag.
Hvor: Landgraven 3, 1301 København K
Prisniveau: Retter fra 120 – 250,- / Menu 495,-
Hvornår: Frokost: Tirsdag – lørdag 12:00 – 15:00 / Aften 17:30 – 21:30
Kontakt: www.restaurant-koefoed.dk / 5648-2224
2. Spontan
På Guldbergsgade, i Nørrebros nye gastronomiske mekka, åbnende Restaurant Spontan sidste forår. Restauranten ligger under samme tag som To Øl’s tapperi BRUS og er genbo til Restauranten Bæst.
Bag gryderne på Spontan står Christian Gardient, som forinden stod i D’Angletereres stjernerestaurant Marchal. På Spontan har han og resten af holde mulighed for at være spontane, restaurantens eneste faste koncept er nemlig, at alt er foranderligt. Derfor eksperimenteres hele tiden med nye afgrøder, smage og aromaer, såvel som kokkenes livretter og daglige afstikkere.
Som gæst overvældes man af de æstetiske retter, som er lette og elegante med et feminint udtryk. Maden er inspireret af det nordiske køkken med inspiration fra østens krydderier.
Menuerne er faste og for 345 kr. får man tre retter mens man for 575 kr. får 5 retter.
Efter man har nydt et dejligt måltid mad, kan man med fordel prøve en lækker specialøl hos bryggeriet BRUS.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve byens nyeste restaurant-darling
Hvor: Guldbergsgade 29 F, 2200 København
Prisniveau: Menu 345,- / Udvidet menu 575,-
Hvornår: Tirsdag-lørdag 18:00 – 22:30 / søndag-mandag lukket
Kontakt: tapperietbrus.dk/spontan / 7522-2200
3. Bisto Boheme
“ Vores kærlighed og tilgang til livet på en restaurant skal kunne smages og mærkes, når folk forlader stedet. Gerne med et lille smil på læben, så er vi mere end lykkelige”. – Ejer, Per Thøstesen.
Netop denne indstilling er kendetegnende for et besøg på Bistro Boheme. Er du på udkig efter en bistro med fantastiske råvarer og kokkehåndværk uden de store dikkedarer, så er Bistro Boheme stedet.
Menukortet byder på franske klassikere med et twist. Det er derfor muligt at kaste sig over en rørt tartar med chili og tabasco, eller Moules Frit med bacon og pastis. Derudover ligger køkkenet en ære i, at tilberede maden fra bunden og give glemte retter nyt liv.
Bistroen er indrettet i to etager med restaurant og selskabslokaler med privat bar og plads til op til 40 gæster på den åbne førstesal. Fra førstesalen er der vue ned til stueetagen, som er delt op i restaurant og en lounge, hvor man kan nyde et glas bobler.
Væggene er dekoreret med franske loppefund. På bordene, som står tæt, er dækket fint op med hvid dug og stearinlys – ideelt til en hyggelig og intim aften i godt selskab.
Her skal du tage hen: Hvis du vil nyde en romantisk middag på en ægte fransk bistro.
Hvor: Esplanaden 8, 1263 Kbh
Prisniveau: Forretter fra 80-600,- Hovedretter 250-355,- Desserter 40-145,-
Hvornår: Hver dag frokost 1200 – 17:00. Aften fra 17:30, køkkenet lukker kl 22:00. Søndag kun aftenåbent.
Kontakt: bistroboheme.dk / 3393-9844
4. Kul
Kul er navnet på en lille perle, der ligger henkastet i Kødbyen. Navnet fortæller os lidt omkring den sort/hvide new-yorker inspirerede indretning og om køkkenets brug af grill og trækul til deres madlavning.
Det multinationale køkken tager udgangspunkt i den amerikanske vestkyst, hvor chefkokkene Henrik Jyrk og Christian Mortensen har slået deres folder i bl.a. San Francisco. Dog kan det være svært at komme med en umiddelbar definition på, hvilken køkken vi har med at gøre, da retterne er sat sammen i hidtil usete kombinationer. Tag fx en andelevertoast med grøn tomat-chutney, havtaskekæbe med kimchi eller softice med popcorn.
Kul sætter nye standarter for, hvor god mad man kan få til så billig en pris og har samtidig hævet baren for madsteder i Kødbyen.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve nogle helt nye, lækre retter, der er lavet på en specialsmedet trækulsgrill eller i en gigantisk josper.
Hvor: Høkerboderne 16B-20, 1712 København V
Prisniveau: Retter fra 95 – 650,- (deleretter) / Menuer 975 – 1.275,-
Hvornår: Frokost: Mandag – søndag 12:00 – 15:00 / Aften: Mandag – onsdag + søndag 18:00 – 23:00 / Torsdag – lørdag 18:00 – 01:00
Kontakt: restaurantkul.dk / 3321-0033
5. Mon Amour
Den familiedrevne franske bistro, der i lune omgivelse og med en autentisk fransk stemning har vundet Byens Bedste i ’14, behøver næppe nogen yderligere præsentation.
Indretningen er lidt tilfældig, tjenerne er smilende og ligetil og menukortet byder ikke på de store armbevægelser eller gastronomiske krumspring. Alligevel er Mon Amour et helt og aldeles gennemgående godt spisested, der byder på retter som moules frites, steak frites og confit de canard.
Det er deres kærlighed til råvarer og god, simpel og velsmagende fransk mad, som er lavet fra bunden, der gør Mon Amour til en af de mest velbesøgte og populære franske bistroer i København. Da man aldrig går skuffet derfra, har restauranten et sandt jerngreb i sin voksende skare af stamgæster.
Her skal du tage hen: Hvis du vil afprøve dine franske sprogblomster med en venlig tjener og samtidig leder efter et lille hyggeligt hjørne, hvor du kan pleje dit frankofile madøre.
Hvor: Skindergade 22, 1159 København K
Prisniveau: Retter fra 75 – 225,-
Hvornår: Tirsdag – torsdag 17:00 – 22:30 / Fredag & lørdag 17:00 – 24:00
Kontakt: www.mon-amour.dk / 3311-0115
6. Oysters & Grill
Konceptet er simpelt og så alligevel ikke helt.
Skaldyr og bøffer blandet med en løs og afslappet stemning danner rammen for Oysters & Grill, der ligger på en sidegade til Nørrebrogade en anelse klemt inde mellem A-busser og shawarmabikse.
Vælger man at kaste sig over skaldyrene, lægger menukortet op til, at man skal høste et væld af havets frugter, da man, ud fra dagsprisen, køber portioner af 100 gram af de forskellige muslinger, blæksprutter, krabber og rejer, der er at vælge i mellem. Alt dette skal selvfølgelig spises sammen med restaurantens crudité af grøntsager og vidunderlige dressinger og saucer.
Samtidig er der østers fra 25kr. pr. stk., der må siges at være i den billige ende.
Du kan også vælge et eminent stykke kød med pommes frites og kryddersmør, en ½ hummer eller tartar.
Det kan virke enkelt og en anelse kedeligt, men restauranten formår virkelig at levere varen, hvad angår kvalitet, pris, betjening og selvfølgelig drikkevarer.
Alle de små finesser breder sig som ringe i vandet og giver én en særdeles god helhedsoplevelse. Og som restauranten selv skriver på hjemmesiden, så: ”lover de, at du ikke bliver klædt af til skindet, hvad enten du har sweatshirt eller silkeskjorte på”.
Her skal du tage hen: Hvis du er ude efter en udsøgt skaldyrsoplevelse, hvor både smil og fingre bliver smurt til med alt godt fra havet.
Hvor: Sjællandsgade 1B, 2200 København N
Prisniveau: Østers fra 25,- (pr.stk) / Skaldyr fra 27,- (pr. 100 gram) / Hovedretter fra 165 – 245,-
Hvornår: Mandag – torsdag + søndag fra 17:30 – sidste ankomsttid 21:30, søndag 21:15/ Fredag & lørdag fra 17:30 – sidste ankomsttid 22:00,
Kontakt: cofoco.dk / 7020-6171
7. Höst
Som navnet måske lægger lidt op til, er vi havnet i det nordiske køkken, hvor der høstes godt af årstidens udbud af råvarer.
Selvom det kan lyde en anelse modsigende, formår Höst at være en ualmindelig smuk restaurant, der ligeledes lægger vægt på det æstetisk smukke mad, til trods for at stedet på mange måder er forholdsvis simpelt. Det er det betagende og yndefulde ved det enkelte, der går igen ved både anretning og indretning. Det føles naturligt, rent og lækkert.
Menuen består ligeledes ganske simpelt af to forretter, to hovedretter, to desserter og en ost. Selve maden er dog ganske eksperimenterende, inspirerende og særdeles velsmagende. Det er lykkedes Höst, med køkkenchef Jonas Christensen i spidsen, at fortolke ”new nordic” på sin helt egen måde.
Her skal du tage hen: Vil du vil spise på en restaurant, der har vundet prisen som verdens bedst designede restaurant.
Hvor: Nørre Farimagsgade 41, 1364 København K
Prisniveau: Retter fra 95 – 225,- / Menu 295 – 795,-
Hvornår: Mandag – søndag 17:30 – 24:00
Kontakt: hostvakst.dk / 8993-8409
8. MASH
Når vi taler om spisesteder i København, kommer vi selvfølgelig ikke udenom MASH, der alene i København er oppe på tre restauranter.
MASH gjorde i 2009, med deres første spisested i Bredgade, lidt oprør mod den voksende molekylær gastronomi og det Nordiske køkken, der var trenden på det tidspunkt. De slog samtidig fast, at en bøfhus kæde ikke nødvendigvis behøver at være et virvar af lædersåler, papkartofler, pulversauce og softice.
Den udprægede gode stil starter, når du ankommer til restauranten, hvor du bliver mødt af en smilende værtinde og den imponerende indretning. Herefter sørger tjenere, sommerlier, bartendere og ikke mindst kokke for, at du får en helt igennem fuldent mad-, drikke- og kødoplevelse.
Hvis man ikke er den store gambler, er MASH hesten, man skal sætte sine penge på.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve et fuldendt bøfhus, der er gennemsyret af kvalitet og stil.
Prisniveau: Retter fra 115 – 650,-
Hvornår: Frokost: Mandag – fredag 12:00 – 15:00 / Aften: Søndag – onsdag: 17:30 – 22:00 / Torsdag – lørdag 17:30 – 23:00. Åbningstider kan variere hos de forskellige restauranter. Vi henviser derfor til MASH’s hjemmeside for yderligere information.
Kontakt: www.mashsteak.dk / 3313-9300
9. Madklubben Vesterbro
Det populære koncept, som Madklubben er kendt for, hvor maden er i øjenhøjde, kvaliteten er i top og prisen er i bund, fungerer i særdeleshed i deres restaurant på Vesterbro.
Menukortet forholder sig en smule ydmygt med respekt for de mere enkle retter og råvarer, hvor der blandt andet tilbydes tartar, risotto, porchetta og desserter der får tænderne til at løbe i vand.
Madklubben beviser i stor stil, at vejen til succes ikke nødvendigvis er lagt med hjælp fra Michelin-guiden, kulinariske molekylære eksperimenter eller lange anekdoter om importerede råvarer fra Shangri-La.
Selvom der er plads til op imod 300 spisende gæster, kan det ofte være svært at få sig et bord. Især i weekenden tiltrækkes mange mennesker til en uprætentiøs aften med god mad og godt selskab. Netop i weekenden kan det samtidig være fristende at skifte vinmenuen ud med Madklubbens skræddersyede cocktailmenu.
Her skal du tage hen: Hvis du vil spise supergod mad på en særdeles velbesøgt restaurant med højt til loftet og godt humør.
Hvor: Vesterbrogade 62, 1620 København V
Prisniveau: Én ret 100,-/ Tre retter fra 300,-/
Hvornår: Søndag – torsdag 17:30 – 24:00 / Fredag & lørdag 17:00 – 24:00
Kontakt: madklubben.dk / 3841-4143
10. Geist
Det er ikke Hr. Hvem-som-helst, der er idemand bag Geist. Her er nemlig tale om Michelin-kok Bo Bech, der har givet sig i kast med endnu et projekt.
Formålet med Geist er til gengæld ikke at få sig endnu en Michelin-stjerne på CV’et. Målet er at lave en legeplads for kokkene, hvor der bliver eksperimentet med maden, og hvor gæsterne kan sænke skuldrene, løsne slipseknuden og nyde de udfordrende retter i ro og mag. Som skrevet på hjemmesiden: ”Vær med, vær til, vær velkommen”.
Menukortet, der består af hele 30 retter, er utrolig varierende og omfattende. Det er samtidig et dynamisk menukort, der bliver rodet og rettet i fra dag til dag.
Man får lyst til at tage en bid af alting, men medmindre at man er medlem af ædedolkenes klub, må man nok nøjes med 2-3 retter. Dette giver heldigvis anledning til at komme retur og gnaske sig videre igennem menukortet.
Her skal du tage hen: Hvis du vil tage del i en herlig madoplevelse, hvor du er gæst til et jonglerende hold kokke i det store åbne køkken.
Hvor: Kongens Nytorv 8, 1050 København K
Prisniveau: Retter fra 85 – 225,-
Hvornår: Mandag – søndag 18:00 – 01:00
Kontakt: restaurantgeist.dk / 3313-3713