Når der skrives om restautanter handler det oftest om nye restauranter, udmærkelser og kokkerokader. Men nogen gange er det værd at dvæle ved nogle af alle de restauranter, som har været en del af den Københavnske restaurantscene i årevis, trods hård konkurrence. Vi har derfor lave en liste med fem restauranter, som år efter år har gjort sig berettiget til at være en del af den Københavnske madscene.
Søren K
Åbningsdato: 14. september 1999
Med godt 18 år på bagen, er Søren K listens ældste restaurant og historien om restauranten, der er opkaldt efter danmarkshistoriens største filosof må siges at være imponerende.
Indretningen i den lyse og åbne restaurant emmer af skandinavisk minimalisme og klasse, og denne stil har været kendetegnende for Søren K i hele restaurantens historie.
Køkkenet breder sig dog ud over Skandinaviens grænser, da inspiration her hentes fra det Sydeuropæiske køkken. Manden bag roret i køkkenet hedder Lasse Bertelsen og sammen med resten af teamet tryller han retter frem, som befinder sig i spændningsfeltet mellem skandinavisk lethed og fransk elegance. Maden laves på årtidens bedste råvarer – allerhest fra økologiske leverandører og menukortet fungerer således, at du har mulighed for at sammensætte enten 3-retters, en 5-retters menu eller bestille a la carte.
Bare for sin udsigt er Søren K et værd, men når nu de også laver noget af byens allerbedste mad, vil vi på det varmeste anbefale at du aflægger restauranten et besøg.
Hvor: Søren Kierkegaards Pl. 1, 1221 København
Prisniveau: 3 retter 350,- / 5 retter 500,- / A la carte fra 125,-
Hvornår: Mandag-lørdag 12-22.
Kontakt: soerenk.dk / 3337-4949
Famo
Åbningsdato: Oktober 2005
På Saxogade på Vesterbro lægger ‘Famo-klanen’ første restaurant, og her har den ligget i mere end et årti. Manden bag Famo er Fabbio Mazzon, der sammen med hans forhenværende kollega, Morten Kaltoft, åbnede Famo tilbage i 2005. Fabio Mazzon havde en glorværdig fortid som køkkenchef på Era Ora, men et brændende ønske om at lave et mere afslappet spisested med mulighed for at eksperimentere og improvisere, fik ham til at søge ny græsgange og åbne Famo.
Famo var en af de første for sin tid i København, men efterfølgende har Vesterbro fået en hele del af de Italienske ‘Osteriaer’, som i sin enkelhed er et lille uformelt spisested, der serverer autentisk italiensk mad og gode vine.
På Famo serves en tasting menu på 4 retter til 350 kr. per person, som skifter hver dag, men altid indeholder en ‘anti pasti’, en forret, en hovedret og en dessert. Køkkenet tager udgangspunkt i sæsonbestemte råvarer fra Danmark og Italien og restauranter får ofte leveret friske råvarer fra Italien.
Hvor: Øster Søgade 114, 2100 København Ø
Prisniveau: 4 retter 350,-
Hvornår: Alle ugens dage 18-00.
Kontakt: famo.dk / 3555-6630
Bistro Boheme
Åbningsdato: 24. maj 2007
“ Vores kærlighed og tilgang til livet på en restaurant skal kunne smages og mærkes, når folk forlader stedet. Gerne med et lille smil på læben, så er vi mere end lykkelige”. – Ejer, Per Thøstesen.
Netop denne indstilling er kendetegnende for et besøg på Bistro Boheme. Er du på udkig efter en bistro med fantastiske råvarer og kokkehåndværk uden de store dikkedarer, så er Bistro Boheme stedet.
Menukortet byder på franske klassikere med et twist. Du kan derfor kaste dig over noget så fransk som kanin rilette med foie gras og frølår, men også noget så utraditionelt som en rørt tatar med chili og tabasco. Køkkenet l en ære i, at tilberede maden fra bunden og give glemte retter nyt liv.
Bistroen er indrettet i to etager med restaurant og selskabslokaler med privat bar og plads til op til 40 gæster på den åbne førstesal. Fra førstesalen er der vue ned til stueetagen, som er delt op i restaurant og en lounge, hvor man kan nyde et glas bobler.
Væggene er dekoreret med franske loppefund. På bordene, som står tæt, er dækket fint op med hvid dug og stearinlys – ideelt til en hyggelig og intim aften i godt selskab.
Hvor: Esplanaden 8, 1263 Kbh
Prisniveau: Forretter fra 80-600,- Hovedretter 250-355,- Desserter 40-145,-
Hvornår: Hver dag frokost 12:00 – 17:00. Aften fra 17:30, køkkenet lukker kl 22:00. Søndag kun aftenåbent.
Kontakt: bistroboheme.dk / 3393-9844
Geist
Åbningsdato: 11.april 2011
Med front mod Kongens Nytorv ligger, kok og madpersonlighed, Bo Bechs restaurant Geist.
I modsætning til mange andre gourmet-restauranter, opererer Geist ikke med menuer, men derimod med et á la carte-kort med 30 retter. På kortet findes lette salte retter, lidt større salte retter og et udvalg af retter til den søde tand. Som gæst bestiller man løbende og lader derfor appetit og lyst styre, for på Geist er det netop lysten det handler om.
Hos Geist er der fokus på naturlige råvarer og som gæst skal man kunne se, hvad det er man spiser. Bo Bech beskriver selv maden som gennemskuelig, men med et twist.
I sin indretning er Geist rå og newyorker-agtig, udtrykket er dunkel med betongulve, pudsede vægge, og dæmpet belysning.
På Geist kan man spise hele tre forskellige steder: I madbaren, restauranten, eller i gårdhaven. I madbaren er stemningen lidt som på en ekslusiv klub, og her er der ikke unormalt at socialisere med andre gæster. Hvis man foretrækker at sidde mere privat, findes man bløde sofaer, runde borde og en livlig ro i restauranten.
Hvor: Kongens Nytorv 8, 1050 København K
Prisniveau: Retter fra 85-225,- / desserter fra 85-95,-
Hvornår: Alle ugens dage 18-01
Kontakt: restaurantgeist.dk / 33 13 37 13
Madklubben Vesterbro
Åbningsdato: 12. marts 2012
Søndag d. 12 marts fylder Madklubben Vesterbro fem år og selvom det ikke nødvendigvis lyder af meget, kan man vel med rette kalde det lidt af en halvrund fødselsdag. Det populære koncept, som Madklubben er kendt for, hvor maden er i øjenhøjde, kvaliteten er i top og prisen er i bund, fungerer i særdeleshed på Madklubben Vesterbro, der har udviklet sig meget gennem årene.
Stedets menukort forholder sig en smule ydmygt med respekt for de mere enkle retter og råvarer, hvor der blandt andet tilbydes tartar, risotto, porchetta og desserter der får tænderne til at løbe i vand.
Madklubben beviser i stor stil, at vejen til succes ikke nødvendigvis er lagt med hjælp fra Michelin-guiden, kulinariske molekylære eksperimenter eller lange anekdoter om importerede råvarer fra Fjernøstlige lande.
Selvom der er plads til op imod 300 spisende gæster, kan det ofte være svært at få sig et bord. Især i weekenden tiltrækkes mange mennesker til en uprætentiøs aften med god mad og godt selskab. Netop i weekenden kan det samtidig være fristende at skifte vinmenuen ud med Madklubbens skræddersyede cocktailmenu.
Hvor: Vesterbrogade 62, 1620 København V
Prisniveau: Én ret 100,-/ Tre retter fra 300,-/
Hvornår: Søndag – torsdag 17:30 – 24:00 / Fredag & lørdag 17:00 – 24:00
Kontakt: madklubben.dk / 3841-4143