Maj-Juni 2018: Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at en af de mest fremadstormende madtrends i øjeblikket er at skære ned på mængden af kød – eller måske ligefrem droppe det helt. Måske du selv er vegetar, holder en eller flere kødfrie dage om ugen eller blot har lyst til at udforske dine grønne smagsløg? Uanset hvad, så guider vi dig igennem de 10 bedste spisesteder i København, lige fra det grønne gourmetkøkken til den kødfrie hverdagsbuffet med hjemmevante hverdagsretter. Vi lover, at der er lidt for enhver smag, der kan imponere, og måske ligefrem omvende, selv den mest dedikerede kødspiser.
- VeVe
- Acacia
- Souls
- The Organic Boho
- 42Raw
- Cafe Mahalle
- GRØD
- California Kitchen
- Madglad
- BOB – Biomio Organic Bistro
1.
- Her skal du tage hen hvis: Du vil prøve vegetarisk gastronomi, der er en Michelin-stjerne værdig.
- Hvor: Dampfærgevej 7, 2100 København Ø.
- Prisniveau: 750 kr. for snacks + en seksretters sat menu – hertil kan tilkøbes vin- eller juice menu.
- Hvornår: Onsdag til lørdag kl. 17.30–23.30.
- Kontakt: veve.dk / tlf. 51225955
Redaktionen:
I september 2016 åbnede Henrik Yde, ejeren af Kiin Kiin (den eneste thairestaurant i verden med en Michelin-stjerne), dørene til sit nye vegetariske verdenskøkken, som VeVe er en forkortelse af. I det gamle, charmerende pakhus på Østerbro bliver du taget med på en kulinarisk rejse, der byder på grønne retter inspireret af steder fra hele verden. Som på Kiin Kiin er menuen bestemt af kokkene på forhånd og skifter udtryk og indhold efter sæson. Serveringen vil dog altid byde på en række aperitifs og små appetizers i loungens bløde, lækre designersofaer inden du bliver ført videre til de runde, dugbeklædte borde, hvor den seksretters tasting-menu nydes. Det er muligt at få retterne glutenfri og vegansk.
Restauranten har kun plads til 30 gæster per servering, så hvis du er nysgerrig på, hvad alle anmelderne har kastet så mange stjerner og hjerter efter, er det en god idé at være ude i nogenlunde god tid, hvis du vil have bord.
Psst… VeVe har også en lillesøster, VeVe Bistro på Fælledvej, der er et billigere alternativ og som byder på både sat menu og små, sæsonbaserede a la carte retter samt lækre kager i samme ånd som storesøster.
2.
- Her skal du tage hen hvis: Du interesserer dig for bæredygtig cafédrift, prioriterer en varm og venlig betjening og ønsker at afprøve eksperimenterende madkunst.
- Hvor: Gammel Kongevej 171, 1850 Frederiksberg C.
- Prisniveau: Fra 24 kr.
- Hvornår: Onsdag til fredag 09-17, lørdag og søndag 10-16.
- Kontakt: tlf. 29633777.
Redaktionen:
Den veganske og økologiske café, der drives af mor og datter, Ida og Alice, har på rekordtid fået anerkendt status hos kendte bloggere og instagrammere, der har slået et smut forbi den lyse café, der tryller med plantebaserede råvarer og anretter æstetisk smukke tallerkner, der er særdeles Instagramvenlige. På menukortet finder du kreative og innovative morgen- og frokostretter, der tilfredsstiller både den salte og søde tand. Du kan eksempelvis nyde de populære kanelkrydrede vafler lavet på bananmel eller en (hold nu fast) matcha spirulina chia budding med lime-kokos-kakao curd, chokoladeboghvedeklynger, frisk pære, dehydreret lime, pistacie crumble, citrusjuice sirup og citronmelisse. Betjeningen er varm og venlig, og uanset hvad du vælger fra menukortet, vil du ikke fortryde det.
3.
- Her skal du tage hen hvis: Du ønsker et varierende menukort med smagfulde retter lavet på bæredygtige, lokale råvarer.
- Hvor: Nørre Farimagsgade 63, 1364 København K og Melchiors Plads 3, 2100 København Ø.
- Prisniveau: Fra 25 kr. – 144 kr.
- Hvornår: Åbningstider varierer fra restaurant til restaurant. Se mere på hjemmesiden.
- Kontakt: soulscph.dk / tlf. 34100101.
Redaktionen:
Eat like you give a fork. Sådan lyder sloganet hos velbesøgte Souls, der har en ambitiøs vision om at bringe sjælen tilbage i maden, hvilket de særligt udmærker sig på i deres brug af lokalproducerede og bæredygtige råvarer. Holdet bag Souls er to australske gutter, der har teamet op med den veganske kok Neel Engholm. Sammen har de skabt et 100% vegetarisk univers med referencer til den australske mentalitet, der særligt kommer til udtryk i restaurantens afslappede atmosfære og ’straight forward’ menukort. Uanset om du er til brunch, frokost eller blot vil forkæle dig selv en smule til aften, har stedet et varierende udbud for enhver smag. Hvis du dyrker konceptet Burger Sunday, skal du helt sikkert prøve deres Mushroom burger med grillede champignon i trøffel og cremet ost (der er lavet på kokos).
4.
- Her skal du tage hen hvis: Du spiser med øjnene og særligt drages af farver, velsmag og boho-vibes.
- Hvor: Prinsessegade 23, 1422 Christianshavn.
- Prisniveau: Fra 25 kr. – 169 kr.
- Hvornår: Mandag til søndag 10-21.
- Kontakt: theorganicboho.com / tlf. 31135002.
Redaktionen:
Som navnet antyder, trækker caféen referencer til eksotiske og farverige Ibiza og får samtidig bevist, at sund og bæredygtig mad langt fra behøver at være en kedelig affære. Den hippe café er især kendt for deres breakfast bowls i regnbuens farver, men du skal bestemt heller ikke snyde dig selv for deres tykke og cremede smoothies (der nærmest er et måltid i sig selv), deres burger med blomkåls- eller falafelbøf eller en platte til deling, som er nyeste tilføjelse til menukortet. Caféens første åbning var et lille, hyggeligt hole-in-the-wall på Gothersgade blandt unge diskoteker og travle forbipasserende, men siden da er der sket en opgradering til større lokaler på Christianshavn med flere siddepladser til sultne, grønne madører. Derudover er konceptet ligeledes udvidet med et udbud af skønne retreats og veganske madlavningskurser i ægte boho-ånd.
5.
- Her skal du tage hen hvis: Du er til klassiske fast food retter i en moderne, grøn fortolkning.
- Hvor: Frederiksberg Centret, Waterfront Shopping, Pilestræde, Lufthavnen – terminal 2.
- Prisniveau: Fra 25 kr. – 139 kr.
- Hvornår: Åbningstider varierer fra restaurant til restaurant. Se mere på hjemmesiden.
- Kontakt: 42raw.dk
Redaktionen:
Når vi snakker vegetarvenlige spisesteder, kan vi vist ikke komme uden om 42Raw, der helt tilbage i 2009 slog dørene op for Københavns første raw-rood-spisested, hvor visionen var at tilbyde københavnerne plantebaserede retter, hvor intet var opvarmet til mere end 42 grader. Siden da er der kommet tre restauranter mere til og der er sket en udvidelse af konceptet, der nu tilbyder 100% plantebaserede, glutenfrie og laktosefrie retter med fokus på sunde råvarer. Du kan få klassiske, velkendte fast food retter som pizza, lasagne, burger og nudler i moderne, grønne og sunde klæder.
6.
- Her skal du tage hen hvis: Du er til mellemøstlig nippemad og har en forkærlighed for hummus og diverse tapenader og dyppelse.
- Hvor: Birkegade 6, 2100 København N.
- Prisniveau: Priser fra 5 kr.
- Hvornår: Mandag til søndag 10-20.
- Kontakt: tlf. 23918333.
Redaktionen:
I en sidegade til Elmegade på Nørrebro ligger denne lille perle af en mellemøstlig café gemt. Med et friskt og krydret input til den grønne bølge af vegetariske restauranter, der efterhånden findes i København, kan du her få forskellige mellemøstlige og delevenlige lækkerier. Prøv deres unikke morgenmads-mezze eller deres libanesiske salat, der består af fladbrød toppet med cremet hummus, grillet halloumi, avocado, friske granatæblekerner og sesam.
7.
- Her skal du tage hen hvis: Du (ikke) er vild med grød (og gerne vil omvendes).
- Hvor: Jægersborggade, Torvehallerne, Vesterbrogade, Falkoner Allé, Skt. Knuds Torv.
- Prisniveau: Fra 20 kr.
- Hvornår: Åbningstider varierer fra restaurant til restaurant. Se mere på hjemmesiden.
- Kontakt: groed.com
Redaktionen:
Da den første grødbar slog rødder i Jægersborggade tilbage i 2011, var målet simpelt: ’at redefinere grødbegrebet og vise verden at grød kan være lækkert, delikat og alsidigt’. Visionen er stadig den samme og man må sige, at det hippe påfund virkelig har udfordret de danske traditioner. Før i tiden blev grødbegrebet associeret med en klistret, kedelig og smagsløs fattigmandskost, men Lasse Skjønning Andersen bag GRØD har altså taget teten i hånden og gjort det muligt, at spise grød både morgen, middag og aften i interessante og spændende smagskombinationer. Du kan fylde maven fra morgenstunden med en bland-selv-grød eller vælge en af de faste fra kortet og når sulten melder sig over middag kan du slå dig løs i stegte grøddeller, indisk daal, cremet risotto eller asiatisk congee. Det nordiske grødeventyr bliver ved med at nå nye højder og kan nu skrive fem butikker fordelt i København og Aarhus, keramik og en række butiksvarer samt en kogebog på CVet.
8.
- Her skal du tage hen hvis: Du er til sunde, regnbuefarvede salat bowls, du kan nyde i hyggelige omgivelser, der leder tankerne på sommer og sand mellem tæerne.
- Hvor: Nørrebrogade 12, 2200 København N og Vesterbrogade 58, 1620 København V.
- Prisniveau: Fra 40 kr. på mad og 15 kr. på drikke.
- Hvornår: Mandag til søndag 11-21.
- Kontakt: californiakitchen.dk
Redaktionen:
Du behøver ikke længere at lede efter byens bedste salat bowls. Hvis du endnu ikke har prøvet den hypede og velbesøgte café, der serverer sunde fast food bowls til sultne nørrebrogensere og vesterbroere, er tiden inde. Stedet gør det de er bedst til, nemlig at lave lækre og friske salater i alle regnbuens farver og der er rig mulighed for at få fyldt skålen op med både grønt, ris, quinoa, kød, fisk eller få en 100% vegansk udgave. Du har mulighed for at vælge satte bowls fra menuen eller slippe mundvandet løs og lad det være styrende for sammensætningen af din egen yndlingsbowl. Til at lune sig på har der også sneget sig et par supper på menukortet. Hvis du har travlt, kan du tage bowlen med dig på farten i en bæredygtig beholder og ellers slår du dig bare ned i caféen, der med sin specialindbyggede kunstige sol i loftet, får rummet til at emme af sommer og cali-vibes.
9.
- Her skal du tage hen hvis: Du ønsker et nemt, sundt og billigt alternativ til hverdagsaftensmaden, hvor der er plads til en sludder for en sladder med sidemanden.
- Hvor: Eskildsgade 13, 1657 København V.
- Prisniveau: 35 kr. for frokost, 69 kr. for aftenbuffet, hvis du sidder og spiser i caféen og 60 kr. hvis du vælger take away.
- Hvornår: Frokost mandag til fredag kl. 11.30-15, aften mandag til fredag kl. 16.30-21, lørdag 12-20.
- Kontakt: madglad.net
Redaktionen:
Hvis du er til kombinationen af uformel dagligstuehygge, farverige voksduge og sund tag-selv-buffet, så er Madglad helt sikkert et sted for dig. For den nette sum af 69 kr kan du vælge mellem to af dagens retter (en vegetarisk og en med kød), hvorefter du bevæger dig videre ind til en både kold og varm buffet, der byder på simple, men velsmagende lune retter, salater og hjemmebagt brød. Alt varierer fra dag til dag. For 60 kr. kan du også vælge take-away med samme udvalg som de spisende i caféen. Caféen er en velbesøgt hverdagsfavorit for mange lokale, hvor man kommer hinanden ved og spiser ved sammensatte borde.
10.
- Her skal du tage hen hvis: Du ønsker 100% økologi med kant og en god, velsmagende restaurantoplevelse til en fin pris.
- Hvor: Halmtorvet 19, 1700 København V.
- Prisniveau: Fra 80 kr. for en frokostret.
- Hvornår: Mandag til lørdag 12-22, søndag 12-21.
- Kontakt: bobbistro.dk / tlf. 33312000.
Redaktionen:
BOB-Biomio Organic Bistro er en restaurant i moderne bistrostil, der holder til i den ikoniske Bosch-bygning i Kødbyen på Vesterbro. Spisestedet sætter barren højt i alt, hvad de serverer og fører en 100% økologi-politik på alle deres råvarer. Selv vandet, du får serveret til maden, hældes i smukke, håndlavede vandglas, der er lavet ud af kasserede vinflasker af lokale i Borneo og Sydøstasien. De gedigne vegetariske og veganske retter serveres både til frokost og aften og fylder knap halvdelen af menukortet, der også byder på muligheder for kødspisende, der vægter dyrevelfærd højt.
Atmosfæren er urban og afslappet og der er mulighed for både at tage børn med, holde forretningsmøder eller blot nyde tosomheden i vinduet over en bid mad, mens I betragter Vesterbros livlige gadeliv med god samvittighed i maven.