Opdateres: I København vrimler det med ølbarer og med mikrobryggeriernes indtog, er København for alvor kommet på øl-verdenskortet. Det startede egentlig med Tuborg og Hof, som stadig gør det rigtigt godt.
Mikrobryggerierne har dog for alvor fået danskernes øl-entusiasme til at flyde over.
På URBANguide redaktionen har vi samlet de 10 steder, du skal besøge hvis du er tørstig efter specialøl.
Mikkeller & Friends
Verdensklasse øl på hyggelige Stefansgade
På hippe og hyggelige Stefansgade ligger Mikkeller & Friends og som navnet indikerer er det et samarbejde mellem Mikkeller og vennerne fra bryggeriet To Øl.
Hvis man er bare en lille smule interesseret i øl, er det et must at lægge vejen forbi Mikkeller. Ølkonge og manden bag, Mikkeller Mikkel Bjergsø, har på mindre end et årti formået at skabe en verdensomspændende succes.
På Mikkeller & Friends serveres mere end 40 forskellige øl fra fad og mere end 200 forskellige flaskeøl, cidere og sodavand. De øl der langes over disken er nøje udvalgt blandt en række af de bedste mikrobryggerier i verdenen. I kraft af det store og specielle øludvalg, kan Mikkeller & Friends både rumme ølentusiasten og den nysgerrige nybegynder.
Mikkeller & Friends er på én og samme tid, moderne, rå og hyggelig.
Indretningen er konsekvent med et blankt gulv i turkis og unikke snedkermøbler i lyst træ.
Det minimalistiske lokale er lyst op af trælamper, som er med til at skabe varme i rummet.
Når først du har kastet din kærlighed på Mikkeller & Friends, kan du ikke komme udenom de øvrige medlemmer af klanen. URBANguides redaktionen vil vi derfor slå et slag for, at du også tager en tur på Warpigs og Mirkopolis på Vesterbro.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at smage specialøl fra de fornemmeste mikrobryggerier i verden.
Hvor: Stefansgade 35, 2200 København
Prisniveau: fra 25 kr.
Hvornår: Mandag-onsdag 14-00, torsdag-lørdag 14-02, søndag 14-00
Kontakt: mikkeller.dk / 35 83 10 20
2. Kølsters Tolv Haner
Historien om Kølster Tolv Haner, er lidt af en familiefortælling
De øl der serveres på ølbaren kommer nemlig fra det lille økologiske bryghus Kølster, som er ejet af indehaverens far. I årevis har far og søn brygget side om side og i 2014 kulminerede ølpassionen med åbningen af Kølsters Tolv Haner på Rantzausgade.
Kølsters som ølbaren bliver omtalt i folkemunde, er skabt ud fra en vision om at skabe et socialt samlingssted. Og hvis der er noget Kølsters er, så er det et socialt samlingsted. Stemningen er både løssluppen, uprætentiøs og venlig. Folks sidder ved langborde og hvis man har lyst, er det ikke umuligt at få en sludder med nabobordet.
Personalet er imødekommende og klar på en øl-sludder. Øllen bliver severevet fra 12 forskellige gyldne haner, som stammer fra Bakken.
Prisen på et glas øl er 25 kr (22 cl) eftersom prisen og størrelsen på glasset ikke er særligt stor, er det muligt at få smagt rigtig mange forskellige gode øl.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at aflægge Københavns hyggeligste ølbar et besøg.
Hvor: Rantzausgade 56, 2200 København N
Prisniveau: fra 25 kr.
Hvornår: 15-00 alle ugens dage
Kontakt: facebookside / 24 94 00 35
3. Brus
Tidligere øllærlinge står i spidsen for ambitiøst ølmekka i hjertet af Nørrebro
De to venner Tobias Emil Jensen og Tore Gynther fra mikrobryggeriet To Øl, har åbent et kæmpe brygpub lige ved siden af Empire bio.
Vennerne som er også vennerne fra Mikkeller & Friends, startede øl-eventyret et stenkast derfra. Her stod de nemlig i lærer hos Mikkel Borg Bjergsø, som er manden bag Mikkeller. På daværende tidspunkt gik de to drenge på Det Fri Gymnasium, hvor Mikkel Borg Bjergsø var deres lærer i fysik og matematik. I fritiden lærte han dem op i ølbrygningens mysterier i skolekøkkenet.
Til at starte med, solgte de to elever deres øl under Mikkelers mærke, sidenhen stiftede de deres eget bryggeri To Øl. Efter at have haft vind i sejlene over en årrække, har de nu åbnet Tapperiet Brus. Brus holder til i en 750 kvm stor tidligere fabrikshal, som rummer både bar, bryggeri tappehal, butik og gourmetrestauranten Spontan.
De første der møde øjet når man træder ind det overvældende lokale er fermeteringstankene, egetræsfadene og bryggeområdet. De 16 ståltanke indeholder op mod 26.000 liter øl, som serveres fra 28 haner. Eftersom øllene varierer i farve, smag og alkoholprocent, så der burde være noget for enhver smag.
Her skal du tage hen: Hvis du vil tjekke den vigtigste tilføjelse til den københavnske øl-scene ud.
Hvor: Guldbergsgade 29, 2200 København N
Prisniveau: fra 45 kr.
Hvornår: Mandag-onsdag 15-00, Torsdag 15-01, Fredag-lørdag 12.00-03.00, Søndag 12-00.
Kontakt: tapperietbrus.dk / 75 22 22 00
4. Taphouse
Københavns største udvalg af kvalitetsfadbamser
Med 61 haner har Taphouse, ikke bare Københavns, men Europas største udvalg af af øl på fad. De øl der serveres er nøje udvalgt og kommer i hovedsiden fra danske- og udenlandske mikrobryggerier.
Det kan være en udfordring at overskue ølkortet, men personalet er gode til, at vejlede og komme med bud på hvilken øl man prøve. Og hvis man er i tvivl, får man bare en smagsprøve, eller to.
Taphouse breder sig over flere etager og selvom det er et stort sted, er det stadig muligt at finde en hyggekrog. Indretningen er minimalistisk, for interiør delen har der været fokus på genbrugstræ, hvilket er med til at skabe en personlig og afslappet stemning .
Hvis man har lyst til virkelig at nærstuderede den herlige humle, byder Taphouse også på Ølsmagning, hvor man får lov til at smage på 5 udvalgte øl.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at smage Europas største udvalg af øl fra fad
Hvor: Lavendelstræde 15, 1462 København K
Prisniveau: fra 25 kr.
Hvornår: mandag 15-00, tirsdag-torsdag 15-02, fredag-lørdag 12-03, søndag 12-00
Kontakt: taphouse.dk / 88 87 65 43
5. Ølsnedkeren
Superværtshus med opfindsom øl i hyggelige omgivelser
I et tidligere solarium, har de to venner Simon og Tobias åbnet Københavns nok mest eksperimenterende ølbar.
Udvalget er ikke det største, men tilgengæld bliver øllene skiftet ud flere gange i løbet af måneden. På Ølsnedkeren er der ikke langt fra tanke til handling, ofte får de to ejere en idé som indenfor to uger løber i én af barens syv haner.
Øllet ender ofte med at have ret funky navne, da de bliver opkaldt efter gode venner og sjove oplevelser. Man kan for eksempel støde på en ‘Tudsen’, ‘Volapyk’ eller en den ‘Sorte Panter’.
I Ølsnedkerens unge år blev øllet lavet i kælderen under baren, men som tiden gik og ølbarens popularitet voksede, blev produktionen rykket ud i et gammelt mejeri nord for København.
Selve baren er indrettet med loppefund og snedkermøbler, som indehaveren Simons far har lavet af egetræ fra en mølle i Haderslev. Stemningen er nede på jorden og hyggelig, personalet er super imødekommende og gode til at guide én igennem ølkortet.
På Ølsnedkerens facebook-side kommer der løbende opdateringer om ugens udvalg af øl og generelle ølnyheder. Her har gæster også mulighed for at komme med gode ideer og input til fremtidige øl.
Her skal du tage hen: Hvis du er på udkig efter utraditionelle øl, som skal nydes i uformelle omgivelser.
Hvor: Griffenfeldsgade 52, 2200 København N
Prisniveau: fra 45 kr.
Hvornår: Mandag-onsdag 19-01, torsdag 15-02, fredag-lørdag 15.00-03.00, søndag lukket
Kontakt: olsnedkeren.dk / kontakt@olsnedkeren.dk
6. Himmeriget
Eliteøl i ydmyge omgivelser
I en gammel slagerbutik på Åboulevarden åbnede ølbaren Himmeriget i starten af året.
Ambitionen har været at skabe en mellemting mellem det brune værtshuset og en moderne øbar. Derfor er det både muligt at nyde en normal pilsner og en sjælden special. Udvalget tæller op mod 220 forskellige øl, hvoraf nogle af øllene kan imponere selv den mest inkarnerede ølekspert.
Den sjældneste øl på kortet er også den mest sjældne og efterspurgte øl i verden.Millenium Gueuze, som den hedder, blev brygget i anledning af årtusindskiftet og blev kun lavet den ene gang. Millenium Gueuze kan erhverves for den nette sum af 2500 kr. I den anden ende af skalaen, har man også mulighed for at slukke tørsten med en fadøl til 45 kr.
Himmeriget gør ikke et stort nummer ud af sig selv. Det er derfor også ret sandsynligt, at man overser stedet udefra, hvis ikke man er på udkig efter det. Ølbaren er enkelt indrettet med rå vægge og og klassiske træmøbler. Enkelt er derimod ikke et ord man kan bruge om fadølsanlægget. Anlægget giver nemlig mulighed for at vælge mellem 3 forskellige temperaturer og 5 forskellige ‘gasblandinger’.
Selvom Himmeriget tiltrækker inkarnerede ølkendere, er det et sted som gør en dyd ud af at byde alle velkomne.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at smage Danmarks mest imponerende samling af specialøl.
Hvor: Åboulevard 27, Th, 1960 Frederiksberg
Prisniveau: fra 45 kr
Hvornår: mandag-lørdag 15-02, søndag 15-00
Kontakt: facebookside / 35 35 51 00
7. Berlin Bar
En tysk perle på Frederiksbergs uofficielle hovedgade
Barer er sjældent det man er på udkig efter, når man slentrer ned ad Gammel Kongevej. Og det er da heller ikke fordi, at udvalget at barer er imponerende.
Berlin Bar må dog siges at være en vigtig undtagelse til den ellers lidt kedelige statistik.
Baren er ikke særligt stor og kan ved første øjekast virke lidt snusket. Lokalet er mørkt og fyldt med fodboldtrøjer, fodboldhalstørklæder og metalskilte – alt sammen af tysk oprindelse.
Stedet har nemlig viet sin identitet Tyskland. Berlin Bar er da også det eneste sted i byen, hvor der udelukkende flyder tysk fadølshanerne. Dertil findes over 100 flasker, hvoraf størstedelen også er tyske. Med det enorme udvalg kunne man hurtigt blive frustreret, hvis ikke det var fordi personalet er utrolig hjælpsomme og gode til at anbefale øl.
I weekenden vises der tyske Bundesliga-kampe og ellers vises der landsholdskampe, når de spiller. På URBANguide redaktionen har vi ladet os fortælle, at i tilfælde hvor Danmark og Tyskland spiller landskamp samme aften, vises danmarks kamp på en lille skærm.
Som den eneste bar på listen arbejder Berlin Bar med øl-stempelkort det virker sålede, at når man runder øl nr. 10, får man den gratis. Vi vil varmt anbefale man erhverver sig et ølkort, da Berlin Bar er sted man kommer mere end ni gange.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at besøge den bedste tyske bar udenfor Tyskland.
Hvor: Gammel Kongevej 147, 1850 Frederiksberg C
Prisniveau: fra 33 kr
Hvornår: Mandag-onsdag 14-00, torsdag 14-02, fredag 11.30-04, søndag 14-00
Kontakt: berlin-bar.dk / facebookside
8. Fermentoren
Lækre specialøl fra 20 funklende haner
I en kælder lige ved Halmtorvet på Vesterbro ligger Fermentoren. Baren er opkaldt efter den process, som forvandler malt, vand og gær til øl. Og øl er omdrejningspunktet på Fermententøren. På Fermentoren findes altid et overdådigt udvalg af kvalitetsfadøl, som løber fra omtrent 20 haner.
Med et bredt udvalg, som skiftes løbende, er der altid være noget for enhver smag. Det kan derfor anbefales at man løbende aflægger baren et besøg. Er man ikke lige til lækre fadbamser, findes der også et omfattende sortiment af flaskeøl.
Hvad enten solen skinner, eller vejret er typisk dansk, er Fermentoren et godt valg. Indendørs befinder man sig i en øl-hule, belysningen er afdæmpet og stemningen hyggelig. Indretningen er simpel uden at være kedelig, man kan for eksempel slå sig ned i en gammel chesterfield, ved rundborde eller ved et højbord.
Mest populære er dog pladserne i baren og det er ikke uden grund, her er man nemlig garanteret en god humlesnak med det venlige og veloplagte personale.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at besøge byens hyggeligste øl-hule
Hvor: Halmtorvet 29C, 1700 København V
Prisniveau: fra 30 kr.
Hvornår: mandag-onsdag 15-00, torsdag 14-01, fredag-lørdag 14-02, søndag 14-00
Kontakt: fermentoren.com / 23 98 86 77
9. Ølbaren
Øl-sortimentet er langt fra byens største, tilgengæld er det alsidigt og interessant
Ølbarens motto er “Vi har helt sikkert en øl du ikke ka’ li’! – men også en masse du godt kan li”.
Med 17 fadølshaner og omtrent 100 forskellige flaskeøl fra ind- og udland, burde det da også være muligt for langt de flest at finde en øl. Både flaske og fadøl skiftes løbende, som gæst er det derfor muligt at smage en øl man ikke har smagt før.
Folkene bag baren er allesammen øl-eksperter, Ølbaren er derfor også et oplagt sted, hvis man ønsker at blive klogere på humlens hemmeligheder.
Ølbaren er ikke mange kvadratmeter stort, så hvis man vil sikre sig en plads kan det være en god idé at komme tidligt. Er man heldig at ramme Ølbaren på en solskinsdag, er det også muligt at nyde sin øl på fortovet foran baren. Indendørs er indretningen enkel uden at være kedelig og stemningen er intim og uprætentiøs.
Ølbaren er ikke kun et sted, hvor man finder gode øl, det er stedet du går hen, hvis du ønsker en helstøbt øl-oplevelse.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at besøge en anderledes ølbar på en af byens hyggeligste gader
Hvor: Elmegade 2, 2200 København N
Prisniveau: fra 45 kr.
Hvornår: mandag-onsdag 15-00, torsdag 14-01, fredag-lørdag 14-02, søndag 14-00
Kontakt: fermentoren.com / 23 98 86 77
10. Nørrebro Bryghus
I en gammel fabriksbygning huserer den dansk øl-scenes pioner
Det var Nørrebro Bryghus, som for alvor fik danskerne vækkede interesse for specialøl.
I en gammel metalvarefabrik på Ryesgade åbnede Nørrebro Bryghus for mere end et årti siden. Nørrebro Bryghus er Danmarks første mikrobryggeri og ganske få år efter var tallet steget fra ét til 100.
Bryghuset blev startet af tidligere Carlsberg-brygger Anders Kissmeyer og Frederik Heegaard i 2003. Tæt på årtusindskiftet rejste Anders Kissmeyer rundt i USA, hvor han stødte på kreative unge bryggere, som havde vundet indpas ølmarkedet med mikrobryggeri. Netop denne rejse blev startskuddet på Nørrebro Bryghus.
Bryghuset er indrettet med restaurant på første sal, hvorfra der er udsigt til kedler og fermenteringstanke, i kælderen ligger bryghusets bar. Køkkenet serverer nordisk inspireret mad, som gør sig godt til øl.
Ølsortimentet skifter med årstiden, men der vil altid være et mindre udvalg af vælge fra.
Det er især internationale klassikere, som er med til at inspirerer til de øl der brygges i bryghuset. Disse klassikere tilføres et twist og vupti, så ender de med at blive en Nørrebro Bryghus øl.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker at besøge Københavns første mikrobryggeri og ølbar.
Hvor: Ryesgade 3, 2200 København N
Prisniveau: fra 40 kr.
Hvornår: mandag-torsdag 12-01, fredag-lørdag 12-02, søndag 12-22
Kontakt: noerrebrobryghus.dk / 35 30 05 30