URBANguide var på plads på Københavns Rådhus og dækkede lanceringen af den nordiske udgave af Michelin-guide 2018.
HER ER LISTEN OVER STJERNERNE FOR 2018:
København:
Geranium
a|o|c
Kadeau
Søllerød Kro
Era Ora
formel B
Kokkeriet
Kiin Kiin
Studio at the Standard
108
Relæ
Marchal
Clou
Kong Hans Kælder
Jordnær (NY)
Aarhus:
Frederikshøj
Domestic
Gastromé
Substans
Bornholm:
Kadeau
Fredericia:
Ti Trin Ned
Vejle:
Me|Mu (NY)
Hørve:
Slotskøkkenet
Henne:
Henne Kirkeby Kro
Præstø:
Frederiksminde
Færøerne:
KOKS
Kadeau vinder fortjent sin stjerne nummer 2 og Danmark har nu hele 3 restauranter med 2 stjerner.
2 nye stjerne restauranter i Danmark med Jordnær i Gentofte og Me|Mu i Vejle. Dermed får vi også en ny by i Michelin-guide.
Den Røde Cottage mister som den eneste restaurant en stjerne. Cottagen har været lukket i en periode vi håber de får kæmpet sig tilbage og genvinder sin stjerne næste år.
Historien bag Guide Michelin
Den første guide udkom allerede i år 1900 på initiativ af dæk fabrikanten Michelin. Den blev foræret gratis til alle, som købte en bil. På det tidspunkt fandtes der cirka 3.000 biler i hele Frankrig. Formålet med guiden var at få folk til at rejse ud på landet for at:
1. Slide på dækkene, så de fik brug for at købe nye!
2. Sprede interessen for biler, så mange flere købte biler (og dermed fik behov for dæk).
Det overordnede formål var således (og er stadig) at gøre det enklere at rejse – noget som den dag i dag stadig findes i Michelins mission – “vejen frem”.
De eftertragtede stjerner
I Guide Michelin får maden (og kun maden) karakterer ved hjælp af stjerner. Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik). Rødt bestik gives til særligt gode restauranter.
– Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er “værd at rejse efter”.
– To stjerner betyder, at restauranten er “en omvej værd”.
– En stjerne betyder, at det er en “rigtig god restaurant i sin kategori”.
Hvordan foregår bedømmelsen?
Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:
1. Kvaliteten på råvarerne
2. “Håndværket” – dvs. smagen og tilberedningen
3. “Personligheden” – dvs. hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
4. Noget for pengene
5. Kvalitet over tid – det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.
Hvem er inspektørerne, og hvordan bliver man inspektør?
Ofte har Guide Michelin-inspektører en gedigen grunduddannelse på restaurant- eller hotelskoler og flere års erfaringer fra branchen. Derefter gennemgår man en seks måneder lang intern uddannelse, hvor man skaber et fælles syn på, hvordan mad skal bedømmes, og på de forskellige kriterier. Det skal være samme type bedømmelse, uanset hvilken inspektør som besøger en restaurant. Til sidst besøger man restauranter sammen med en erfaren inspektør i flere måneder for at sikre, at bedømmelserne foretages på samme måde af alle inspektører. Til slut foretager de deres egne inspektioner.
Alle Guide Michelin-inspektører er anonyme for at garantere læserne af guiden, at inspektørerne ikke får nogen speciel service, men behandles på samme måde som en hvilken som helst gæst. Anonymiteten og uafhængigheden er vigtige faktorer for at garantere Guide Michelins rygte.