Ny stjerne til Alouette. NOMA er tilbage efter genåbning med 2 stjerner..
København bliver ofte kaldt verdens mindste storby, men der er intet småt over de gastronomiske
armbevægelser i den danske hovedstad. Sammenlagt har byens bedste restauranter hele 19 af de
eftertragtede Michelin-stjerner, og her kan du få det forkromede overblik.
:
MICHELIN-STJERNER:
MICHELIN-STJERNE:
- Alouette (NY)
- Kong Hans’s Kælder
- Søllerød Kro
- Jordnær
- Era Ora
- Formel B
- Kokkeriet
- Kiin Kiin
- Studio – at The Standard
- 108
- Relæ
- Marchal
- Restaurant Clou
***
- Her skal du tage hen: Hvis du vil opleve det ypperste dansk gastronomi har at byde på i forhold til
madlavningsteknik og service i elegante omgivelser. - Hvor: Per Henrik Lings Allé 4, 8. 2100 København Ø
- Prisniveau: Menu 2500 kr.
- Hvornår: Aften: Onsdag til lørdag kl.18:30 – 00:00 / Frokost: Torsdag til lørdag kl. 12:00 – 16:00
- Kontakt: geranium.dk / tlf. 69960020
Redaktionen:
En 3-stjernet Michelin-restaurant beliggende på et fodboldstadium? Jo, den er god nok!
Kongerigets mest hæderkronede restaurant ligger på 8. etage i Parken på Østerbro med en
fænomenal udsigt over fælledparkens løvtoppe, der skifter farve i takt med sæsonen. På
Geranium hersker Rasmus Kofoed, der – som den eneste kok nogensinde – har vundet både guld,
sølv og bronze ved Bocuse d’Or: Kokkenes uofficielle verdensmesterskab. Forvent detaljerig
kogekunst på allerhøjeste, internationale niveau, hvor sarte, nordiske og botaniske
inspirationskilder skinner igennem.
**
- Her skal du tage hen: Hvis du vil opleve det ypperste indenfor innovativ og bæredygtig gastronomi. Her bliver alle sanset udfordret og stimuleret og du får en aften du aldrig vil glemme.
- Hvor: Refshalevej 96, 1432 København K
- Prisniveau: Menu 2500 kr.
- Hvornår: Tirsdag til fredag kl.17:00 – 00:00 / Lørdag kl. 11:30 – 19:00
- Kontakt: Noma.dk / tlf. 32 96 32 97
Redaktionen:
Noma er i vores øjne en klar 3-stjernet restaurant. Det er en KÆMPE fejl at det franske dæk-firma kun har drysset 2 stjerner over en af verdens bedste restauranter.
Efter genåbningen er Noma blevet endnu bedre og har opdelt menuen i 3 sæsoner: Seafood Season’, ‘Vegetable Season’ og den endnu, efter genåbningen, ikke gennemførte ‘Game & Forest Season’.
En aften på Noma er en oplevelse for livet. Det er en rejse, et teater, et levende kunstværk og en hyldest til at gøre simple lokale danske råvarer til international elite gastronomi.
**
- Her skal du tage hen: Hvis du er til moderne og elegant mad serveret i herskabelige og historiske
omgivelser i hjertet af København. - Hvor: Dronningens Tværgade 2, 1302 København K
- Prisniveau: Menu 1400-1700 kr.
- Hvornår: Tirsdag til lørdag kl. 18:30 – 00:30
- Kontakt: restaurantaoc.dk / tlf. 33 11 11 45
Redaktionen
Restaurant AOC ligger i imponerende lokaler med hvælvede lofter i kælderen under Moltkes Palæ
på hjørnet af Bredgade og Dronningens Tværgade. Restaurantens navn er en forkortelse for ”Aarø
og Co.” efter indehaver og chef-sommelier, Christian Aarø. ”AOC” er samtidig en betegnelse for de
fineste franske vintyper, og kærligheden til vin skinner i gennem på restauranten. Køkkenet styres
med sikker hånd af Søren Selin, som kreer smukke, moderne og uimodståelige anretninger af
lokale råvarer inspireret af den nordiske stil.
**
- Her skal du tage hen: Hvis du længes efter en omgang ”Bornholmerbank” på 15 serveringer, hvor
du har god tid til at nyde maden og gerne vil høre lidt om mennesket bag den tilhørende vin. - Hvor: Wildersgade 10b, 1408 København K
- Prisniveau: Menu 1800 kr.
- Hvornår: Aften onsdag til lørdag kl. 18:30-00:00 / Frokost lørdag kl. 12:00-16:00
- Kontakt: kadeau.dk/kbh / tlf. 33 25 22 23
Redaktionen
2018 blev året, hvor Kadeau på Christianshavn fik sin anden Michelins-stjerne. Bag navnet
gemmer sig næsten en ”Michelin-kæde”, da Kadeau på Bornholm også kan bryste sig af en enkelt
Michelin-stjerne. Det er Bornholms natur, der danner rammen om retternes tilblivelse, og det var
ligeledes på Bornholm, at hele eventyret startede. Kadeau har haft skiftet lokaler et par gange,
men er nu endt på Wildersgade på Christianshavn, hvor der med 24 siddepladser nu er mere fokus
på hyggen om den enkelte gæst ikke så meget fokus på antallet af gæster. Køkkenchefen Nicolai
Nørregård, hvis primære madkunst hører under det stadig voksende begreb ’New Nordic’, sylter,
ryger, koger og steger alle sine vågne timer for hele tiden at flytte grænser og skabe nyt.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil have fransk kogekunst fyldt med tradition såvel som nytænkning,
mens du sidder ved store borde i en hvælvet kælder fyldt med historie og stemning. - Hvor: Vingårdsstræde 6, 1070 København K
- Prisniveau: Menu 1700 kr. / Enkeltretter fra 195 kr.
- Hvornår: Onsdag til lørdag kl. 18:00 – 24:00
- Kontakt:konghans.dk / tlf. 33 11 68 68
Redaktionen
Kong Hans Kælder er gaven, der bliver ved med at give. Det siges, at restaurantens trylleformular
lyder: ”Lav det allerbedste I formår”. Det må man sige, at der er blevet gjort siden 1976, hvor
kælderen åbnede med bl.a. den danske forfatter Klaus Rifbjerg som medstifter. Kong Hans har
siden da været fast inventar i Københavns madelite, og restauranten har mættet madglade gæster
i hundredetusindevis. Restauranten satte samtidig Danmark på verdenskortet som værende den
første restaurant til at modtage en Michelin-stjerne tilbage i 1983, hvor den daværende
køkkenchef hed Daniel Letz, og hvor Michelin-stjerner ikke rigtig var noget, den almene borger
interesserede sig synderligt meget for. Nu om dage hedder køkkenchefen Mark Lundgaard, og han
har i dén grad formået at forfine og forny de klassiske, franske traditioner.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil opleve uovertruffen kogekunst og betjening i idylliske omgivelser
lidt væk fra storbyens larm og støj. - Hvor: Søllerødvej 35, 2840 Holte
- Prisniveau: Menu 395 – 1750 kr.
- Hvornår: Frokost: Onsdag til søndag kl. 12:00 – 17:00 / Aften: Onsdag til lørdag kl. 18:00 – 01:00
- Kontakt: soelleroed-kro.dk / tlf. 45 80 25 05
Redaktioen
For 10. år i træk blev der tildelt en Michelin-stjerne til Søllerød Kro. Selve kroen er dog hele 340 år
gammel, hvor den i alle år har ligget omringet af idyllisk natur. Indretningen er bevaret i gammel,
klassisk stil med lysekroner, ældre stilfulde møbler og et gennemgående farvetema med sølv, guld
og sarte pasteller. Alt dette står dog i stor kontrast til den supermoderne mad, der er en sand fryd
for øje og mund. Gastronomien står køkkenchef Brian Mark Hansen for, mens Jan Restorff står i
spidsen for betjeningen, og han har gennem årtier været kendt som Danmarks ubetinget bedste
vært. For en ærekær københavner kan det måske virke som noget af en rejse at skulle drage helt
til Holte for at besøge en restaurant. Men der er garanti for, at det er hele ”rejsen” værd.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil oplevelse moderne nordisk gastronomi på højt plan i stilrene
omgivelser, der alligevel emmer af historie. - Hvor: Gentoftegade 29, 2820 Gentofte
- Prisniveau: Menu 500 – 1945 kr.
- Hvornår: Frokost: Efter aftale for min. 10 gæster / Aften: Tirsdag til lørdag kl. 18:00-22:00
- Kontakt: restaurantjordnaer.dk / tlf. 22 40 80 20
Redaktionen
Restaurant Jordnær i Gentofte fik sin første Michelin-stjerne i 2018. Den stilrene restaurant med
fritlagte loftsbjælker holdt i sorte, hvide og grå toner har til huse på Gentofte Hotel, som har hele
350 år på bagen. Restaurant Jordnær åbnede derimod så sent som i april 2017. Bag succesen står
værtsparret Tina og Eric Vildgaard, og Erik har blandt andet masser af erfaring med sig fra sin tid
på navnkundige Noma. Den nordiske tilgang til madlavning og anretning skinner da også igennem
på tallerkenerne, og ligesom Søllerød Kro er Jordnær et fantastisk bud på en fænomenal
restaurantoplevelse en lille smuttur nord for København.
*
- Her skal du tage hen:
- Hvor: Overgaden Neden Vandet 33B, 1414 København K
- Prisniveau: Menu 498 – 1280 kr.
- Hvornår: Frokost: Mandag til lørdag kl. 12:00 – 16:00 / Aften: Mandag til lørdag kl. 18:30 – 00:00
- Kontakt: era-ora.dk / tlf. 32 54 06 93
Redaktionen
Era Ora betyder på italiensk ”på tide”, og måske er det på tide, at du får lagt vejen forbi den
navnkundige, italienske gourmetrestaurant ved Christianshavns kanal. Era Ora har holder til i et
stemningsfuldt, lille bordeaux-malet byhus fyldt med elegante detaljer som bladguld og smukke
træsorter. Era Oras ejere, Elvio Milleri og Edelvita Santos, har stået i spidsen for restauranten
siden starten helt tilbage i 1983, er af den overbevisning, at du skal kunne smage naturen,
historien og minderne fra Støvlelandet i sin mad. Der må være noget om snakken for i 2017
udråbte det anerkendte madmagasin ”Gambero Rosso” Era Ora til intet mindre end verdens
bedste italienske restaurant uden for Italien.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du ønsker en mere uformel Michelin-oplevelse i moderne og
stemningsfulde rammer, hvor du selv er med til at sammensætte menuen. - Hvor: Vesterbrogade 182, 1800 Frederiksberg C
- Prisniveau: Enkeltretter fra 140 kr. / Menu 850 – 1250 kr.
- Hvornår: Mandag til lørdag kl. 17:30 – 00:00 (til 01:00 fredag og lørdag)
- Kontakt: formelb.dk/ tlf. 33 25 10 66
Redaktionen
Siden 2004 har formel B på Frederiksberg været fast inventar i Michelin-guiden. Restauranten har
formået at beholde sin stjerne til trods for, at man omlagde til en lidt mere afslappet stil og
indretning for nogle år tilbage. Økologi, bæredygtighed og dyrevelfærd vægtes højt på formel B,
og derfor arbejder kokkene tæt sammen med danske råvareproducenter for at have størst muligt
fokus på netop dette. Formel B er en dynamisk restaurant med et ukompliceret køkken, hvor det
er gæsten, der har valget. Det kommer til udtryk i et menukort opbygget af mange mindre retter,
som gæsten selv kan sammensætte på kryds og tværs. Man kan ikke sætte formel B i bås som
værende fransk, nordisk eller noget helt tredje. Derimod er restaurant fri for regler men fuld af
moderne og klassisk velsmag.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil opleve danske traditioner nyfortolket som gourmetmad til mere
sympatiske priser end på andre Michelin-restauranter. - Hvor: Kronprinsessegade 64, 1306 København K
- Prisniveau: Menu 900 – 1200 kr.
- Hvornår: Mandag til lørdag kl. 18:00 – 01:00
- Kontakt: kokkeriet.dk / tlf. 33 15 27 77
”Kokkeriet er moderne og gammeldags, nytænkende og traditionelt, dekadent og minimalistisk og
højtideligt såvel som uhøjtideligt”. Den lille potpourri af ord kommer fra ejerne, Sammy og Mikkel
Shafi, og er deres egen beskrivelse af et omfattende ’kokkeri’, der, udover at være en Michelin-
restaurant, også omfatter både catering og kokkeskole. Restauranten genfortolker og
rekonstruerer det gastronomiske, danske arvesølv, og du skal ikke blive overrasket over at se ”gule
ærter” eller ”rødgrød med fløde” på menuen. Trods de nostalgisk klingende inspirationskilder, kan
du forvente elegant madlavningskunst hos hjørnerestauranten i Kronprinsessegade tæt ved
Nyboder.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve en af de få thai-restauranter i verden med en Michelin-
stjerne og helst foretrækker at spise flere små retter ad gangen. - Hvor: Guldbergsgade 21, 2200 København N
- Prisniveau: Menu 495 – 975 kr.
- Hvornår: Mandag til lørdag kl. 17:30 – 00:00
- Kontakt: kiin.dk / tlf. 35 35 75 55
Redaktionen
Man kunne få det indtryk, at der kunne være langt til den eneste thailandske restaurant i Europa
med en Michelin-stjerne, men vi skal ikke længere end til Guldbergsgade på Nørrebro i København
for at finde sådan en. Kiin Kiin er thailandsk og betyder: ”Kom og spis.” Mændene bag stedet
hedder Lertchai og Henrik Yde-Andersen. Henrik, der måske mest er blevet et kendt ansigt for sin
medvirken som dommer i Masterchef, har boet og arbejdet 5 år i Thailand og kender dermed alt til
det thailandske køkken. Han er ydermere blevet inviteret af den thailandske prinsesse til at åbne
en restaurant i Bangkok, hvilket er uhørt for en ikke-thailænder.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil have en elegant men også anderledes Michelin-oplevelse i
øjenhøjde, hvor nordiske inspirationskilder får selskab af eksotiske, udenlandske elementer. - Hvor: Havnegade 44, 1058 København K
- Prisniveau: Menu 650 – 1.000 kr.
- Hvornår: Frokost: Tirsdag til lørdag kl. 19:00-00:00 / Frokost: Lørdag kl. 12:00-15:00
- Kontakt: thestandardcph.dk/da/studio / tlf. 72 14 88 08
Redaktionen
Studio er en del af et større restaurantunivers kaldet The Standard, hvor der yderligere ligger to
restauranter, to barer og en jazzklub. Du finder The Standard i det gamle toldhus på kanten af
Københavns Havn tæt ved Nyhavn, og mere specifikt ligger Studio på første sal i bygningens
nordlige ende. Efter en årrække med den tidligere Noma-kok Torsten Vildgaard ved roret, er det
nu Damian Quintana, der som køkkenchef fortsætter vision om at forene kvalitet og
innovation. Ideen er at kreere et moderne køkken som ikke er begrænset til de skandinaviske
lande, men som også benytter sig af mere eksotiske smage.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil opleve madmagi fra Noma-bagmændene i lidt mere afslappede
rammer og til lavere priser. - Hvor: Strandgade 108, 1401 København K
- Prisniveau: Menu 1950 kr. / Enkeltretter fra 110 kr.
- Hvornår: Alle ugens dage kl. 17:00-24:00
- Kontakt: 108.dk / tlf. 33 96 32 92
Redaktionen
Når snakken falder på gourmetrestauranter i København, er det svært at komme uden om Noma,
som i 2005 fik deres første michelinstjerne og i 2018 genåbner i nye lokaler på Refshaleøen efter
en lang lukke periode. 108 er Noma-folkenes bud på en mere folkelig restaurant, som byder på
mange af de smagsoplevelser, Noma er blevet så kendt for. Stemningen på 108 er nede på jorden,
men det er maden bestemt ikke. Til ganske rimelige priser kan du tage på en smagsmæssig rejse,
som spænder fra det nordiske køkkens rene linjer lige til asiens mystik. Her er der der ikke så
mange regler, ud over at maden skal smage godt og fortælle en historie om sted og tid gennem
sine ingredienser. Menuen er à la carte, så som gæst sammensætter du dit eget personlige
måltid.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve en Michelin-restaurant med enkel indretning, sympatiske
priser og fremragende kogekunst fokuseret på grøntsager og økologi. - Hvor: Jægersborggade 41, 2200 København N
- Prisniveau: Menu 475 – 895 kr.
- Hvornår: Aften: Tirsdag til lørdag kl. 17:00-00:00 / Frokost: Fredag og lørdag kl. 12:00 – 15:00
- Kontakt: restaurant-relae.dk / tlf. 36 96 66 09
Redaktionen
Med et lidt hemmelighedsfuldt menukort, hvor minimum 90% af alle produkterne er økologiske,
er der lagt i ovnen til en uovertruffen madoplevelse i den hyggelige kælder på Jægersborggade i
den hippe del af Nørrebro. Relæ laver fokuseret, velsmagende mad uden dikkedarer og med
masser af grøntsager og fokus på biodynamiske vine. En Michelin-restaurant med et klart, grønt og
miljørigtigt fokus. Den enkle kvalitet er førsteprioritet, og de lækre detaljer følger lige efter. Relæ
er ejet af Christian Puglisi, men det er den canadiske stjernekok, Jonathan Tham, der tidligere har
haft sin daglige gang på Noma, som har haft titlen som køkkenchef siden 2016.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil spise sublim brunch, frokost eller aftensmad i storslåede
omgivelser på Københavns smukkeste hotel. - Hvor: Hotel d’Angleterre, Kongens Nytorv 34, 1050 København K
- Prisniveau: Retter fra 190 kr.
- Hvornår: Alle dage kl. 07:00-11:00, kl. 12:00-16:30 og kl. 18:00 – 22:00 (fredag og lørdag til kl.
23:00) - Kontakt: dangleterre.dk/marchal / tlf. 33 13 00 94
Redaktionen
Det hele startede egentlig med Marchal. Altså d’Angleterre. Eventyret startede i 1755 med
kærligheden mellem Jean Marchal og Maria Coppy og deres restaurant, der blomstrede op til at
blive det mest respekterede hotel i Danmark: Hotel d’Angleterre på Kongens Nytorv. Og eventyret
lever videre i det franske- og nordiske køkken i stueetagen, hvor Michelin-stjernen hænger ved, og
du samtidig kan mæske dig i Københavns ubestridt bedste brunch. Det legesyge køkken hos
Marchal udvikler retter med rokkevinge, oksetatar, krondyr, chateaubriand, svampesuppe, østers,
trøfler og meget, meget mere. Stedets dygtige sommelier hjælper selvfølgelig gerne til, når du,
blandt et utal af vine, skal finde det helt korrekte glas. Indretningen er overdådig, og det føles
næsten som et sceneskift i et teaterstykke, når du træder ind fra Kongens Nytorvs stressede byliv.
*
- Her skal du tage hen: Hvis du vil spise på en intim og hyggelig, lille Michelin-restaurant, hvor det er
samspillet mellem mad og vin, der skaber den unikke stjerneoplevelse. - Hvor: Øster Farimagsgade 8 st, 2100 København K
- Prisniveau: Menu 1600 kr.
- Hvornår: Onsdag til lørdag kl. 18:00 – 22:00
- Kontakt: restaurant-clou.dk / tlf. 91927230
Redaktionen
På fransk betyder ”clou” egentlig søm, men ordet bruges også til at beskrive et højdepunkt i
bestemt forløb. Og et højdepunkt er netop, hvad køkkenchef Jonathan K. Berntsen og resten af
CLOUs dygtige hold ønsker at være for deres gæster. Jonathan og hans team foretog i 2017 en
dristig manøvre for en Michelin-restaurant ved at flytte lokaler fra Borgergade i Indre By til Øster
Farimagsgade på Østerbro fra den ene dag til den anden. Men maden, vinene og betjeningen er
god. Så god, at Michelins inspektører valgte at lade Clou beholde sin stjerne trods flytningen. Midt
i København – det nordiske køkkens højborg – er Clous køkken inspireret af Sydeuropæisk
madkultur. Menuerne tilberedes med fokus på enkelthed og elegance, og retterne kan indeholde
både nordiske og eksotiske råvarer afhængig af, hvad årstiden byder på.
Anette Zenon
Hej Oliver
Tak for din quickguide over de skønne restauranter. Jeg savnede dog din kommentar om Noma? Er den på vej?
Bedste hilsen
Anette
Thomas Mørk
Hej Anette
Tak for de søde ord. Kommentar på Noma, Alouette og Selma er på vej 🙂