Geranium ***
At skulle skrive om et besøg på Geranium er lidt ligesom at prøve at beskrive følelsen af at få et kram af sin mor, skulle forklare glæden ved et hjerteligt gensyn med en gammel ven eller opleve fornemmelsen af at kravle under en varm dyne, når man er allermest kold og træt. Det er følelsen af udpræget velvære og lykke. Sådan en oplevelse skal mærkes og føles og ikke læses og illustreres.
Ingen evner alligevel at bøje verber i en sådan grad, at man tilnærmelsesvis får bare et nogenlunde indblik. Så I må hellere få bestilt et bord og få fyldt sanse-batteriet helt op. Vores betroede kok, Rasmus Kofoed, står i spidsen for aftenens varieté, så I kan roligt læne jer tilbage i sædet og nyde forestillingen.
Rigtig god fornøjelse.
Her skal du tage hen: Hvis du vil slå et flueben i den, hvor der står, at du skal besøge en 3-stjernet Michelin-restaurant.
Hvor: Per Henrik Lings Allé 4, 8. 2100 København Ø
Prisniveau: Menu 2000,-
Hvornår: Aften: Onsdag – lørdag 18:30 – 24:00 / Frokost: Torsdag – lørdag 12:00 – 15:30
Kontakt: geranium.dk / 6996-0020
AOC **
Den anden, af de i alt kun to restauranter i København, der kan bryste sig af at have to Michelin-stjerner.
Når du træder ned i kælderen under Moltkes Palæ, hvor AOC har sin smukke restaurant liggende, fornemmer man hurtigt, at det her sted er noget helt specielt. For selvom den frygtindgydende kælder emmer af historie og storhed, formår den stilrene indretning, med respekt for lokalet, at give en et indtryk af kvalitet og nysgerrighed.
Maden er vidunderlig, vinen er vidunderlig, omgivelserne er vidunderlige og servicen er vidunderlig. Og som Aristoteles rigtig nok sagde: ”I alle ting i naturen findes et vidunder.” Naturen, vi befinder os i, er nordeuropæisk, og citatet danner ramme for AOC’s måde at lave mad på. Retterne er særdeles særprægede og indbydende, men der skal alligevel tages lidt tilløb til, da de allermest ligner et kunstværk, der endelig ikke må berøres.
Her skal du tage hen: Hvis du er til æstetisk flot mad, hvad angår både smag og udseende.
Hvor: Dronningens Tværgade 2, 1302 København K
Prisniveau: Menu 1400 – 1700,-
Hvornår: Tirsdag – lørdag 18:30 – 21:30
Kontakt: restaurantaoc.dk / 3311-1145
Søllerød Kro *
For 10. år i træk blev der tildelt en Michelin-stjerne til Søllerød Kro. Selve kroen er dog hele 340 år gammel, hvor den i alle år har ligget omringet af idyllisk natur. Indretningen er bevaret i gammel klassisk stil med lysekroner, ældre stilfulde møbler og gennemgående sølv og guld.
Alt dette står dog i stor kontrast til den supermoderne mad, der er en sand fryd for øje og mund. Vi foretrækker selvfølgelig helst, at gastronomiske oplevelser smages og duftes samtidig med, at man hviler sine øjne på den, men det er nu alligevel ens tid vær at besøge Kroens hjemmeside, hvor er der er taget bemærkelsesværdige flotte billeder af flere af deres retter.
For en ærekær københavner kan det virke forunderligt, og som noget af en rejse at skulle drage helt til Holte for at besøge en restaurant. Men der er garanti for, at det er hele ’rejsen’ værd.
Her skal du tage hen: Hvis du vil spise uovertruffen og smuk mad i selv samme omgivelser.
Hvor: Søllerødvej 35, 2840 Holte
Prisniveau: Menu 675 – 1695,-
Hvornår: Onsdag – søndag 12:00 – 17:00 frokost / Onsdag – lørdag 18:00 – 01:00 aften
Kontakt: soelleroed-kro.dk / 4580-2505
Era Ora *
Era Ora må være den eneste Michelin-restaurant, der indgår i en af Jokerens (Jesper Dahl) sange. Her har vi selvfølgelig tale om sangen ”Havnen”, der omhandler livet på Christianshavn, hvor lige netop Era Ora ligger og pryder den historiske bydel.
Era Ora betyder på italiensk ”på tide”. Om det så var på tide, at Skandinavien fik sig en italiensk restaurant med en Michelin-stjerne, eller om det er på tide, at I får besøgt restauranten, der har vundet hæderen i de sidste 20 år, lader vi være op til jer.
Era Oras ejere, Elvio Milleri og Edelvita Santos, der har stået i spidsen for restauranten siden tingenes start tilbage i 1983, er af den overbevisning, at man skal kunne smage naturen, historien, minderne og ikke mindst landet igennem maden.
Ejerne har desuden formået at samle sig et enorm antal vine, hvori flere af dem er et sjældent syn.
Her skal du tage hen: Hvis dagens menu gerne må være en overraskelse, og du samtidig har ledt forgæves efter lige netop den der vin fra 1971, som man ikke kan få nogen steder.
Hvor: Overgaden Neden Vandet 33B, 1414 København K
Prisniveau: Menu 830 – 1190,-
Hvornår: Mandag – lørdag 12:00 – 15:00 frokost / 18:30 – 24:00 aften
Kontakt: era-ora.dk / 3254-0693
Formel B *
Hos formel B er der fokus på den enkelte råvarer. Her skal kvaliteten være i top, så derfor bliver der primært handlet med små danske producenter, hvor fremgangsmåde fra jord til bord er gennemsigtig og åbenbar.
Siden 2004 har formel B været fast inventar i Michelin-guiden. De formåede samtidig at beholder deres stjerne til trods for, at restauranten er blevet lidt mere afslappet hvad angår indretning og stil. Samtidig fastholder formel B deres menukort med små retter primært fra det franske køkken, ”hvor det er gæsten, der har valget”.
Her skal du tage hen: Hvis du ønsker mad fra det lidt mere ukomplicerede køkken, hvor suveræne råvarerne ligger til grund for en uforglemmelig smagsoplevelse.
Hvor: Vesterbrogade 182, 1800 Frederiksberg C
Prisniveau: Menu 1000,- / Vinmenu 800,- / Retter fra 275,-
Hvornår: Mandag – lørdag 17:30 – 24:00 (01:00 fredag og lørdag)
Kontakt: formelb.dk / 3325-1066
Kokkeriet *
”Kokkeriet er moderne og gammeldags, nytænkende og traditionelt, dekadent og minimalistisk og højtideligt såvel som uhøjtideligt”. Den lille potpourri af antonymer er ejernes, Sammy og Mikkel Shafi, egen beskrivelse af deres omfattende ’kokkeri’, der, udover at være en Michelin-restaurant, omfatter både catering og kokkeskole.
Køkkenchef David Johansen har en inderlig passion for mad. Hans besættelse af især nordisk mad hænger sammen med, at de fire årstider diktere slagets gang i køkkenet fra de lidt tunge retter om vinteren til de lette og elegante retter om sommeren.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve en af de absolut bedst omtalte restauranter i København til en særdeles rimelig pris.
Hvor: Kronprinsessegade 64, 1306 København K
Prisniveau: Menu 900 – 1200,- / Retter fra 175,-
Hvornår: Mandag – lørdag 18:00 – 01:00
Kontakt: kokkeriet.dk / 3315-2777
Kiin Kiin *
Man kunne få det indtryk, at der kunne være langt til den eneste thailandske restaurant i Europa med en Michelin-stjerne, men vi skal ikke længere end til Guldbergsgade på Nørrebro i København for at finde sådan en.
Kiin Kiin er thailandsk og betyder: ”Kom og spis.” Og det er lige, hvad vi gør. Mændene bag stedet hedder Lertchai og Henrik Yde-Andersen. Henrik, der måske mest er blevet et kendt ansigt for sin medvirken som dommer i Masterchef, har boet og arbejdet 5 år i Thailand og kender dermed alt til det thailandske køkken. Han er ydermere blevet inviteret af den thailandske prinsesse til at åbne en restaurant i Bangkok, hvilket er uhørt for en ikke-thailænder.
Bliver du, med al sandsynlighed, blændet af den udsøgte mad og vin, er det samtidig muligt at få bragt potter, pander og personale hjem i din egen stue til en privat og intim madoplevelse.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve en af de få thai-restauranter i verden med en Michelin-stjerne og helst foretrækker det i flere små retter ad gangen.
Hvor: Guldbergsgade 21, 2200 København N
Prisniveau: Menu 495 – 975,-
Hvornår: Mandag – lørdag 17:30 – 24:00
Kontakt: kiin.dk / 3535-7555
Studio – At the Standard *
Claus Meyer og Torsten Vildgaard (ham, der er blevet kåret som årets kokkeprofil og tidligere var Noma-køkkenchef), Michelin-stjerne fire måneder efter åbning, 3. bedste restaurant i Danmark og 10. bedste i Norden, nordisk- fransk og japansk køkken, hvor råvarerne er lokale, og maden bliver serveret med smil og stolthed.
Det her er selvfølgelig den ultrakorte beskrivelse af en af Danmarks bedste restauranter, som fortjener en langt mere detaljeret udgave, men allermest nok bare et besøg.
Studio er en del af et større sammensurium kaldet The Standard, hvor der yderligere ligger to restauranter, to barer og en jazzklub.
Her skal du tage hen: Hvis du vil smage på nogle af alle de udsøgte madfornøjelser, der ikke var albuerum til hos Noma
Hvor: Havnegade 44, 1058 København K
Prisniveau: Menu frokost 1000,- & aften 1300,-
Hvornår: Torsdag – lørdag 12:00 – 15:00 frokost / Tirsdag – lørdag 19:00 – 24:00 aften
Kontakt: thestandardcph.dk/da/studio / 7214-8808
Kadeau *
Her er næsten tale om en Michelin-kæde, da både Kadeau på Bornholm og i København ligger inde med en Michelin-stjerne. Det er førstnævntes natur, der danner rammen om retternes tilblivelse. Det var ligeledes på Bornholm, at hele eventyret startede.
Kadeau har haft skiftet lokaler et par gange, men er nu endt på Wildersgade på Christianshavn, hvor der med 24 siddepladser nu er mere fokus på hyggen om den enkelte gæst ikke så meget fokus på antal af gæster.
Køkkenchefen Nicolai Nørregård, hvis primære madkunst hører under det stadig voksende begreb ’New Nordic’, sylter, ryger, koger og steger alle sine vågne timer for hele tiden at flytte grænser og skabe nyt.
Her skal du tage hen: Hvis du længes efter en omgang ”Bornholmerbank” på 20 serveringer, hvor man har god tid til at nyde maden og gerne vil høre lidt om mennesket bag den tilhørende vin.
Hvor: Wildersgade 10b, 1408 København K
Prisniveau: Menu 1700,- / Vinmenu 3100,-
Hvornår: Lørdag 12:00 – 13:00 frokost / Mandag – lørdag 18:30 – 20:00 aften
Kontakt: kadeau.dk/kbh / 3325-2223
108 *
Nomas’ lillesøster serverer gourmetmad til folket
Når snakken falder på gourmetrestauranter, har snakken det seneste årti faldet på Noma, som i 2005 fik deres første michelinstjerne. 108 er Noma-folkenes bud på en mere folkelig restaurant, som byder på mange af de smagsoplevelser, som Noma er blevet så kendt for. Og med dette års års uddeling af michelinstjerner, har 108 bevist af de er mere og andet end Noma lillesøster. Stedets køkkenchef og medejer Kristian Baumann beskriver visionen for 108 således:
“108 skal være et sted, hvor familier kan mødes på en mandag til en hurtig middag, og hvor venner kan sidde en hel fredag aften for at udforske vores menukort. I sidste ende er vores mål at bidrage til de fantastiske traditioner der er udviklet her i byen i løbet af de sidste ti år og være med til at præge københavnerkøkkenet fremover”.
Stemningen på 108 er nede på jorden, men det er maden bestemt ikke. Til ganske rimelige priser, kan man tage på en smagsmæssige rejse, som spænder fra det nordiske køkkens rene linjer til fra asiens mystik. Menuen er a la carte, så som gæst sammensætter man sin egen personlige menu.
Her skal du tage hen: Hvis du vil besøge den eneste Københavnske restaurant, som har modtaget en michelinstjerne i år.
Hvor: Strandgade 108, 1401 København K
Prisniveau: Mindre retter fra 95-180,- / Deleretter (min 2. pers) 400-450,- / Dessert 85-110,-
Hvornår: Mandag – tirsdag lukket / Onsdag-søndag fra 17.00
Kontakt: 108.dk / 33 96 32 92
Relæ *
Med et lidt hemmelighedsfuldt menukort, hvor minimum 90% af alle produkterne er økologiske, er der lagt i ovnen til en uovertruffen madoplevelse i den hyggelige kælder på Jægersborggade i den hippe del af Nørrebro.
Det er den canadiske stjernekok Jonathan Tham, der tidligere har haft sin daglige gang, på Noma og som siden åbningen af Relæ i 2010, har været en fast del af foretagendet.
Man tager lidt fra servicen og putter over på kontoen for nyskabende gastronomi, og så tager man lidt fra indretningen og borddækningen og putter over på kontoen for antal vegetarretter og bio-vine og voila; så har du Relæ.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve en Michelin-restaurant, hvor der er skåret godt ind til benet, hvad angår interiør, så du kan få lidt mere nyskabende Michelin-mad for pengene.
Hvor: Jægersborggade 41, 2200 København N
Prisniveau: Menu 475 – 895,-
Hvornår: Fredag & lørdag 12:00 – 13:00 / Onsdag – lørdag 17:30 – 21:30
Kontakt: restaurant-relae.dk / 3696-6609
Den Røde Cottage *
Det røde dukkehus, der ligger idyllisk midt i skoven tæt ved vandet i Klampenborg, huser en af de eneste kvindelige stjernekokke i Danmark, Anita Klemensen, som tidligere slog sine folder hos 1.th. og Søllerød Kro.
”I pagt med naturen, årstiderne og de gode råvarer” har Den Røde Cottage siden 2012 modtaget den eftertragtede Michelin-stjerne, hvor det hele startede med at skulle være en lidt billigere gourmet-restaurant.
Vi har her at gøre med en luksusudgave af konceptet Nak & Æd, hvor man sidder i den natur, man spiser af. Restauranten gør brug af lokale fiskehandlere, råvarer fra nøje udvalgte landbrug, bryggerier og møllere samt urter og bær fra den omliggende natur.
Her vælger du 3,5,7 eller 8 retter fra menuen, der skifter fra måned til måned. På baggrund af Cottagens omgivelser og faciliteter, er det også muligt at afholde store som små arrangementer i skovens dybe, stille ro.
Her skal du tage hen: Hvis du vil smage, hvad den danske natur har at byde på både visuelt og gastronomisk.
Hvor: Strandvejen 550, 2930 Klampenborg
Prisniveau: Menu 525 – 875,-
Hvornår: Mandag – lørdag 18:00 – 24:00 (åbent søndag fra maj – oktober)
Kontakt: denroedecottage.dk / 3990-4614
Marchal *
Det hele startede egentlig med Marchal. Altså d’Angleterre. Eventyret startede i 1755 med kærligheden mellem Jean Marchal og Maria Coppy og deres restaurant, der blomstrede op til at blive det mest respekterede hotel i Danmark.
Og eventyret lever videre i det franske- og nordiske køkken, hvor Michelin-stjernen hænger ved, og man samtidig kan mæske sig i Københavns ubestridt bedste brunch.
Det legesyge køkken udvikler retter med rokkevinge, oksetatar, krondyr, chateaubriand, svampesuppe, østers, trøfler og meget, meget mere. Stedets dygtige sommelier hjælper selvfølgelig gerne til, når man, blandt et utal af vine, skal finde det helt korrekte glas.
Indretningen er overdådig, og det føles næsten som et sceneskift i et teaterstykker, når man træder ind fra Kgs Nytorvs stressede stenbro.
Her skal du tage hen: Hvis du vil spise en sublim brunch, frokost eller aftensmad i lygternes skær af alverdens berømtheder.
Hvor: Hotel d’Angleterre, Kongens Nytorv 34, 1050 København K
Prisniveau: Retter fra 190,-
Hvornår: 07:00 – 10:30 / 12:00 – 16:30 / 18:00 – 22:00 (fredag & lørdag 23:00)
Kontakt: dangleterre.dk/marchal / 3313-0094
Restaurant Clou *
“Klassisk med et udsædvanligt og ekstraordinært twist” – sådan beskrives CLOU af diverse anderkendte madanmeldere.
Og der må siges at være noget om snakken. For midt i København, Ny Nordisk-retningens højborg, er CLOUs køkken inspireret af Sydeuropæisk madkultur. Menuerne tilberedes med fokus på enkelthed og elegance, og rettererne kan indeholde både nordiske og eksotiske råvarer, afhængig af hvad årstiden byder på.
Stedets chefkok og ejer, Jonathan K. Berrntsen, er udlært i Frankrig, køkkenet tager derfor udgangspunkt i gedigent klassisk kokkehåndværk. Derfra er det kun fantasien, essentielt er det dog, at mad og vin går op i en højere enhed. På CLOU anskues de to elementer nemlig som ligeværdige komponenter i skabelsen af en gastronomisk helhedsoplevelse.
På fransk betyder clou egentlig søm, men bruges også til at beskrive et højdepunkt i bestemt forløb. Og et højdepunkt er netop hvad Jonathan K. Berrntsen og resten af CLOUs dygtige hold ønsker at være for deres gæster.
Her skal du tage hen: Hvis du vil spise på en restaurant, hvor det er samspillet mellem mad og vin, der skaber den unikke stjerneoplevelse.
Hvor: Borgergade 16 tv., 1300 København K
Prisniveau: Menu 1650 – 1950,- / Retter fra 150,-
Hvornår: Tirsdag – lørdag 18:00 – 22:00
Kontakt: restaurant-clou.dk / 3616-3000
Kong Hans Kælder *
Kong Hans Kælder er gaven, der bliver ved med at give.
Det siges, at restaurantens trylleformular lyder: ”Lav det allerbedste I formår”. Det må man sige, at der er blevet gjort siden 1976, hvor en restaurant af international klasse hidtil var uset. Men hvor der er vilje, er der vej.
Da kælderen i sin tid åbnede, var blandt andet vores danske forfatter Klaus Rifbjerg medstifter. Den har siden da været fast inventar i Københavns madelite, hvor den har mættet madglade gæster i hundredetusindevis.
Restauranten satte samtidig Danmark på verdenskortet som værende den første restaurant til at modtage en Michelin-stjerne tilbage i 1983, hvor den daværende køkkenchef hed Daniel Letz, og hvor Michelin-stjerner ikke rigtig var noget, den almene borger interesserede sig synderligt meget for.
I 2001 modtog Kong Hans Kælder den fornemmeste danske hæder indenfor gastronomi – nemlig Champagneprisen.
Her skal du tage hen: Hvis du kan lide den nye smag af traditionelle franske retter kreeret i særdeles velkendte omgivelser.
Hvor: Vingårdsstræde 6, 1070 København K
Prisniveau: Menu 1700 – 4000,- (vin, vand, kaffe & sødt) / Retter fra 325,-
Hvornår: Tirsdag – lørdag 18:00 – 24:00
Kontakt: konghans.dk / 3311-6868