Hvad kendetegner egentlig en gourmetrestaurant? Hvad skal en restaurant leve op til, før man kan kalde den for en gourmetrestaurant? – Det var nogle af de spørgsmål, vi spurgte os selv og hinanden om på redaktion i forbindelse med tilblivelsen af denne liste. Vi fandt aldrig nogle entydige svar, men resultatet er redaktionens bud på 10 restauranter, som leverer en unik og uforglemmelig oplevelse og hvor både service og kvalitet er i en liga for sig.
1. 108
Nomas’ lillebror serverer gourmetmad til folket
Når snakken falder på gourmetrestauranter, er det ikke til at komme uden om Noma’s lillebror. Faktisk ligger 108 blot et par skridt væk fra storebror, som holder til på samme gade, men i nr. 93. Og for at det ikke skal ikke være løgn, lå 108’indtil for ganske nylig i Noma’s lokaler, mens de var på udenlandseventyr.
108 er Nomas bud på en mere folkelig restaurant, som byder på mange af de smagsoplevelser, som Noma er blevet så kendt for. Stedets køkkenchef og medejer Kristian Baumann beskriver visionen for 108 således:
“108 skal være et sted, hvor familier kan mødes på en mandag til en hurtig middag, og hvor venner kan sidde en hel fredag aften for at udforske vores menukort. I sidste ende er vores mål at bidrage til de fantastiske traditioner der er udviklet her i byen i løbet af de sidste ti år og være med til at præge københavnerkøkkenet fremover”.
Stemningen på 108 er nede på jorden, men det er maden bestemt ikke. Til ganske rimelige priser, kan man tage på en smagsmæssige rejse, som spænder fra det nordiske køkkens rene linjer til fra asiens mystik. Menuen er a la carte, så som gæst sammensætter man sin egen personlige menu.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve en folkelig michelin-kandidat
Hvor: Strandgade 108, 1401 København K
Prisniveau: Mindre retter fra 95-180,- / Deleretter (min 2. pers) 400-450,- / Dessert 85-110,-
Hvornår: Mandag – tirsdag lukket / Onsdag-søndag fra 17.00
Kontakt: 108.dk / 33 96 32 92
2. Taller
Junglegastronomi i indre København
Navnet Taller betyder ‘workshop’ og ideen om køkkenet som et værksted, skal ses som et sted for skabelse. Skabelse skal forstås som en kunstnerisk såvel som en poetisk skabelse. På Taller skabes mad på linje med at billedkunstneren skaber et værk.
Den kreative menu består af venezuelansk inspirerede gourmetretter, som du med sikkerhed ikke kender dem. Siger man ja til Taller, siger man også ja til en uovetruffen og unik smagsrejse. Mange af de råvarer som findes i retterne, er nemlig ikke nogle man finder i vores del af verden.
Tallers ‘madskabere’ er de to michelinkokke Karlos Ponte og Louis Moreno, som begge har venezuelanske rødder. Den tredje musketter på holdet er tidligere Noma-tjener Jakob Lauridsen. Tilsammen har de formået at tilføje et helt nyt køkken til rækken af stjernerestauranter i København.
Menupriserne er i den dyre ende startende på 975 kr. for 9 retter og 1175 for 11 retter. Tilgengæld skal man formentlig en tur over atlanten for at finde en venzualensk mad, der kommer i nærheden af at kunne måle sig med Taller.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve kræfter med junglegastronomi skabt af nogle af københavns allerbedste kokke
Hvor: Tordenskjoldsgade 11, 1055 København K
Prisniveau: 9 retter 975 kr,- / 11 retter 1175,- / Fuld menu 2500 kr,-
Hvornår: Onsdag – torsdag 18-23 / Torsdag – lørdag 12-15 & 18-24/ søndag-tirsdag lukket
Kontakt: restaurant-taller.dk / 72 14 08 71
3. Uformel
Navnet på restauranten beskriver egentlig meget fint stedets ambition. Med Uformel har holdet bag Formel B formået at skabe en restaurant uden fine fornemmelser og med højt til loftet.
Menukortet udskiftes løbende og består af ca. 15 retter, som følger sæsonen og kokkenes humør. Langt de fleste råvarer kommer fra små danske producenter, som har respekt for både natur og miljø.Retterne henter inspirationen fra nordiske køkken, men som de selv siger, har de ikke lyst til at lade sig begrænse og skæver derfor også gerne til resten af verden.
Alle retter koster i omegnen af 100 kr. og menukortet er frit. Man kan derfor sammensætte sin egen menu efter smag, behag og pengepung. Hvis du ikke kan beslutte dig blandt de lækre retter, er det også mulighed for at vælge en menu sammensat af køkkenet. For blot 750 kr. får man både vinmenu, 4 retters menu og mineralvand.
Både i forhold til kvalitet og indretning minder Uformel om sin storebror. Restaurantchef og ejer er da også Martin Bek som i 11 år var restaurantchef på Formel B.
Bag stedets unikke indretning, som blandt andet tæller filt fra gulv til loft, står Søren Vester, som også har stået for indretning af Formel B.
Her skal du tage hen: Hvis du vil spise på en restaurant i topklasse restaurant, til priser som minder om en mellemklasse restaurant.
Hvor: Studiestræde 69, 1554 København V
Prisniveau: Retter ca. 100 kr / Menu 750 kr. (inkl. vinmenu og mineralvand)
Hvornår: Søndag– fredag 17.30-23 / Torsdag – lørdag 17.30-23
Kontakt: uformel.dk / 70 99 91 11
4. No. 2
På listens fjerdeplads ligger endnu en lillebror, som er opkaldt efter sit nummer i søskendeflokken.
På No. 2 er tilgangen til kvalitet og råvarer den samme som hos den to stjernede søsterrestaurant AOC. Men det stopper ikke her, AOC’s køkkenchef, den anmelderroste Søren Selin, har også det overordnede ansvar for menuen på No. 2 sammen med køkkenchef Nikolaj Køster.
Når det så er sagt, så er No. 2 sin helt egen og her serveres mad af vanvittig høj kvalitet i uhøjtidelige bistro lignende rammer, vel og mærke en nordisk bistro.
Indretning er strømlinet og fra de store vinduer, strømmer det ind med lys.
Med sin beliggenhed ned til kajkanten på Hammerhøj Kaj, med kig til Den Sorte Diamant, Københavns havn og byen tårne, kan man momentvis føle, at man er til søs.
På menukortet findes et udvalg af småretter og tilbehør startende fra 55 kr. til 300 kr., det anbefales at man vælger mellem tre-fire retter.
Er man mere til at udforske en sammensat menuen, er der også mulighed for det. For 450 kr. får med 6 udvalgte serveringer, som består af to snacks, tre retter og en dessert.
Her skal du tage hen: Hvis du vil på en nordisk super-bistro med en af byens absolut bedste beliggenheder
Hvor: Nicolai Eigtveds Gade 32, 1402 København K
Prisniveau: Retter fra 100-300 kr,- / Menu 450 kr.
Hvornår: Mandag-lørdag 12-14 & 17.30-22, søndag lukket.
Kontakt: nummer2.dk / 70 99 91 11
5. Amass
På Amass er du garanteret spontant og innovativ gourmetmad, køkkenpersonalet er nemlig altid på udkig efter at udforske nye smagsoplevelser. Det er derfor ikke uvant at menuen kan skifte fra dag til dag.
Manden bag Amass er amerikanske Matthew Orlando, er tidligere chef på Noma og har erfaring som kok fra et hav af andre prestigefyldte restauranter.
Amass er garant for en nede på jorden gourmet-oplevelse til priser, hvor de fleste kan være med. Foran restaurantens store vinduesparti er anlagt en lille køkkenhave, hvor kokkene har plantet urter og grøntsager som kan findes i menuen.
Stedets beliggenhed udenfor det centrale København, er med til at give det et urbant og internationalt touch. Selve restauranten er et gammelt skibsværft, hvis indretning bedst kan beskrives som råt og og yndefuldt på en og samme tid.
Er man til en anderledes spiseoplevelse kan man prøve fællesbordet, hvor der er mulighed for at dele sin aften med andre gæster, som er også er kommet for at prøve Amass-oplevelsen.
Her skal du tage hen: Hvis du vil spise gourmetmad i uprætentiøse og urbane omgivelser
Hvor: Refshalevej 153, 1432 København
Prisniveau: Menu 650 kr,- / Udvidet menu 850 kr,-
Hvornår: Tirsdag-torsdag 18-00 / fredag-lørdag 12-15.30 / søndag & mandag lukket
Kontakt: amassrestaurant.com / 43 58 43 30
6. Spontan
Ambitiøs gastropub på indre Nørrebro
På Guldbergsgade, i Nørrebros nye gastronomiske mekka, åbnende Restaurant Spontan i foråret. Spontan holder til i huse i To Øl’s tapperi BRUS og er genbo til Restauranten Bæst.
Bag gryderne på Spontan står Christian Gardient, som forinden stod i D’Angletereres stjernerestaurant Marchal. På Spontan har han og resten af holde mulighed for at være spontane, restaurantens eneste faste koncept er nemlig, at alt er foranderligt.
Derfor eksperimenteres hele tiden med nye afgrøder, smage og aromaer, såvel som kokkenes livretter og daglige afstikkere.
Som gæst overvældes man af de æstetiske retter, som er lette og elegante med et feminint udtryk. Maden er inspireret af det nordiske køkken med inspiration fra østens krydderier.
Menuerne er faste og for 345 kr. får man tre retter mens man for 575 kr. får 5 retter.
Efter man har nydt et dejligt måltid mad, kan man med fordel prøve en lækker specialøl hos bryggeriet BRUS.
Her skal du tage hen: Hvis du vil prøve byens nyeste restaurant-darling
Hvor: Guldbergsgade 29 F, 2200 København
Prisniveau: Menu 345 kr,- / Udvidet menu 575 kr,-
Hvornår: Tirsdag-lørdag 18-22.30 / søndag-mandag lukket
Kontakt: tapperietbrus.dk/spontan / 75 22 22 00
7. Naert
I hjertet af København ligger byens eneste norske gourmetrestaurant. Med afsæt i danske og norske madtraditioner, nyfortolkes smage som er blevet lavet af vores forfædre gennem generationer.
Norge er umiddelbart ikke kendt som et land med nogen stor gastronomisk scene, og det var da også det køkkenchefen Jacob Burmølle-Jensen ville gøre op med, da han han besluttede sig for at åbne en norsk restaurant i København.
Jacob Burmølle-Jensen, har foruden en fortid på Kadeau og 28/50 i London, god erfaring med lige netop det norske køkken. I en periode på fire år var han nemlig kok på nogle af Norges bedste restauranter
Selve restauranten er indrettet i en minimalstisk Nordisk stil, som sørger for, at maden kommer i centrum. På menukortet findes en rækker norske specialiteter som f.eks. surmælk, söl, kraftkar, fenalår og rømme.
Selvom en del af den norske mad minder meget om den danske, skiller densig alligevel ud ved at have mange saltede og røgede råvarer, hvilket er med til at give nogle kraftfulde umami-smage.
På Urbanguide redaktionen vil vi anbefale et besøg på Naert, hvis man er på udkig efter en unik gourmetoplevelse i jordnære og afslappede omgivelser
Her skal du tage hen: Hvis du vil spise innovativ nordisk gourmet mad i afslappede omgivelser
Hvor: Pilestræde 63, 1112 København K
Prisniveau: Menu 345 kr,- / Udvidet menu 575 kr,-
Hvornår: Tirsdag-lørdag 18-2 / søndag-mandag lukket
Kontakt: restaurant-naert.dk / 61 15 71 57
Alchemist
På Østerbro ligger en restaurant som i sandhed kan leverer en unik gourmetoplevelse.
Stedet hedder Alchemist og kan kun rumme 15 gæster, som tilgengæld er man garanteret en unik oplevelse. På Dinnnerbooking.dk hvor 100.000 gæster det seneste halve år har bedømt deres restaurantbesøg, ligger Alchemist da også i top 5.
Konceptet er forholdsvis simpelt, der findes én menu som koster 1800 kr. Maden derimod er langt fra simpel, som gæst kan man forvente op mod 45 retter af mere eller mindre molekylær-gastronomisk karakter.
Manden bag restauranten er den 26 årige Rasmus Munk, som trods sin unge alder, er et etableret navn indenfor kokkeverdenen. I 2014 vandt han White Guides pris som “Årets unge talent”, som om det ikke var nok, blev han selvsamme år kåret til “Årets Gennembrud”. I 2015 fik han en bronzemedaljen i konkurrencen om at blive “Årets kok” , og i år blev han nomineret til prisen som årets innovatør i White Guide 2016.
Alchemist minder ikke om nogle andre restauranter i København, belysning og lyd minder mest af alt om et teater og gæsterne sidder rundt om et hesteskoformet bord, hvor der er udsigt til forestillingen, eller køkkenet om man vil.
Her skal du tage hen: Hvis du er på udkig efter en unik molekylær-gastronomisk helhedsoplevelse
Hvor: Århusgade 22, 2100 København Ø
Prisniveau: Menu 1800 kr,- / Vinmenu 1200 kr,- / Juicemenu 700
Hvornår: Onsdag-lørdag 18-01 / søndag-tirsdag lukket
Kontakt: restaurant-alchemist.dk / 51 93 56 23
9. Rebel
Et stenkast fra Kongens Nytorv, i Store Kongensgade, ligger Rebel. Navnet Rebel har restauranten fået, fordi de to ejere ønskede at gøre oprør mod den lidt stive og selvhøjtidelige stil, som de mente, karakteriserede mange andre restauranter i byen.
På Rebel slipper du derfor for lange anekdoter om vinen, eller råvarernes særegne oprindelse.
Hos Rebel er det den gode mad, den velsmagende vin og den afslappede oplevelse som er i centrum. Hvis man nysgerrig, er man mere end velkommen til at spørge ind til maden, ellers sørger personalet for at du kan nyde maden i ro og mag.
På menukortet findes retter, som er et miks af klassisk fransk og moderne dansk. Køkkenchef på stedet er Martin Hylleborg, som tidligere var en del af gourtmetrestauranten Oubæk, som lå på samme adresse.
Restauranten fordeler sig over to etager og indretningen er holdt i en minimalistisk stil med sorte og hvide nuancer og rå trægulve. Køkkenet er placeret i kælderen og herfra strømmer appetitvækkende dufte op igennem restauranten.
Restaurantens fokus på kvalitet, rimelige priser og en afslappet stemning, har gjort at de er blevet er hædret med en Bib Gourmand i Michelinguiden.
Her skal du tage hen: Hvis du er ønsker en dansk-fransk bistrooplevelse udover det sædvanlige
Hvor: Store Kongensgade 52, 1264 København
Prisniveau: Menu 1400 kr,- eller 1600 kr,- (inkl. vin, kaffe, sødt og vand) / retter fra 90-380 kr,-
Hvornår: Tirsdag-lørdag 17.30-00 / søndag-mandag lukket
Kontakt: restaurantrebel.dk / 33 32 32 09
10. Geist
Med front mod Kongens Nytorv ligger, kok og madpersonlighed, Bo Bech’s restaurant Geist.
I modsætning til mange andre gourmet-restauranter, opererer Geist ikke med menuer, men derimod med et á la carte-kort med 30 retter. På kortet findes lette salte retter, lidt større salte retter og et udvalg af retter til den søde tand. Som gæst bestiller man løbende og lader derfor appetit og lyst styre, for på Geist er det netop lysten det handler om.
Hos Geist er der ikke nogen dikkedarer, her er der fokus på naturlige råvarer og som gæst skal man kunne se, hvad det er man spiser. Bo Bech beskriver selv maden som gennemskuelig, men med et twist.
I sin indretning er Geist rå og newyorker-agtig, udtrykket er dunkel med betongulve, pudsede vægge, og dæmpet belysning.
På Geist kan man spise hele tre forskellige steder: I madbaren, restauranten, eller i gårdhaven. I madbaren er stemningen lidt som på en ekslusiv klub, og her er der ikke unormalt at socialisere med andre gæster. Hvis man foretrækker at sidde mere privat, findes man bløde sofaer, runde borde og en livlig ro i restauranten.
Her skal du tage hen: Hvis du er ønsker at spise på en newyorker-agtig restaurant i hjertet af København
Hvor: Kongens Nytorv 8, 1050 København K
Prisniveau: Retter fra 85-225 kr,- / desserter fra 85-95 kr,-
Hvornår: Alle ugens dage 18-01
Kontakt: restaurantgeist.dk / 33 13 37 13