Spraglet gademad møder nordisk kølighed. Traditionelle opskrifter møder uventede indslag. Mexicansk hjerteblod møder københavnsk designerbevidsthed. Der er masser af modsætninger på spil hos VACA på Valby Langgade, som åbnede i starten af 2018. Modsætninger, som uden tvivl har været med til at gøre konceptet hyperpopulært og elsket på kort tid. De oprindelige filialer af VACA ligger i Jylland, men nu er fænomenet kommet til Valby – og resten af hovedstaden venter lige om hjørnet.
Smagsoplevelser på toppen – lavet fra bunden:
”Hjemmelavet” er et ord, som bruges i flæng på restaurantmenuer. Men hvad betyder det? At resten så er halvfabrikata? Måske netop derfor fremgår ordet ”hjemmelavet” ikke af VACA’s menukort. Her er det nemlig indforstået, at alt er lavet fra bunden af gode råvarer og med masser af kærlighed. ”Vi laver vores guacamole frisk flere gange om dagen,” fortæller den unge fyr bag disken, da UrbanGuide lægger vejen forbi og uddyber: ”Vi tynder den ikke op med crème fraiche eller mayonnaise. Den skal smage helt igennem af avocado.”
Alt lige fra snacks som sprøde flæskesvær med urtepulver og de papirtynde tortillachips lige til salsaerne, tequilaen og saltet på bordet har VACA fremstillet selv. ”Selvgjort er velgjort” lyder et gammelt ordsprog, og det kan i den grad smages, når man finder et bord og slår bagdelen i en af de lyse træbænke, der sammen med masser af eksotiske planter, street art, rustikke slagterfliser, glaspaneler og hjemmedesignede lerlamper udgør den stilfulde indretning i Valby-restauranten.
Social delemad på budget både samler og udfordrer:
Mens mange af gæsterne på VACA blot kommer forbi for at vente på, at deres take-away bliver klar, så er det især større grupper af venner og familie i spændet fra 20 til 50 år, der fylder bordene i lokalet. Det skyldes i høj grad, at maden, priserne og konceptopbygningen indbyder til at bestille en masse forskelligt og dele. Der er både tacos, burritos og større retter kaldet ”platos” at vælge imellem, og er man helt i vildrede over det sultfremkaldende udvalg, kan man overlade tøjlerne til kokken, som herefter sammensætter en menu med masser af små hapser. Det gælder uanset om man spiser alene eller er otte gæster eller flere.
På VACA’s nye menukort er der nok at lade sig friste af, men blandt favoritterne finder man en ”Tuna Fish Taco” med råmarineret tunceviche i selskab med sprøde løg, koriander og mexicansk mayo på en crunchy majstaco. Også den såkaldte ”nachos bowl” hitter med sit mix af tortillachips, salat, tomatsalsa, ost og tomatillocrunch – lige til at dykke ned i med gaflen. De eventyrlystne chilivovehalse med en god portion mexicansk dødsangst på CV’et kan desuden krydre maden med ”VACA Chiãblos”; måske verdens stærkeste chilisalsa, som fås i tre forskellige vindstyrker, men alle med det tydelige advarselsprædikat: ”spises på eget ansvar.”
Mod på meget mere VACA:
Navnet VACA betyder direkte oversat ”ko”. Selv om der både er langtidsbraiseret okse og mexicansk kødsauce i udvalget af fyld til husets tacos og burritos (side om side med en lang række veganske options), så klinger ordet ”ko” alligevel af noget stort og kluntet, som står i kontrast til VACAs elegante og næsten feminine mad og indretning. Ja, selv undertitlen er ”Mexican Finger Food”, hvilket også står printet på de seje, mønstrede glaskrus med låg, som gæsterne får lov til at tage med hjem efter deres besøg.
Men alligevel er det noget om snakken: VACA drømmer om at vokse sig til et stort, velbesøgt præmieeksemplar af en tacopusher, og folkene bag er allerede i fuld sving. Med tre succesfulde filialer i bagagen i det jyske og den første VACA i fuld sving i Valby, hedder næste destination Trianglen på Østerbro i juni 2018. Men rejsen slutter ikke her: ”Jeg har hørt rygter om 4 til 6 nye steder i løbet af de næste år,” griner den unge mand bag disken, før han trækker kasketten ned, smøger ærmerne op og starter på at skrælle en ny kasse avocadoer, der snart er forvandlet til friskrørt VACA-guaca.
Hvad: VACA
Hvor: Valby Langgade 47, 2500 Valby
Hvornår: Alle dage kl. 11:30-21:00
Hvordan: vaca.dk / tlf. 34 10 84 84 / valby@vaca.dk